SliderMN Više

Dodijeljena mikrobit opreme u okviru projekta „Nastavnik za 21. vijek“

Prej tvteuta15:34 22 Decembar 2021

U Osnovnoj školi „Maršal Tito“ svečano je dodijeljena mikrobit oprema učenicima i školama iz Ulcinja, Bara i Sutomora, u okviru projekta „Nastavnik za 21. vijek – Obrazovanje za uspješnu budućnost“, koji se realizuje uz podršku Britanske Ambasade i Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Crne Gore. Domaćin ovog događaja bila je Osnovna škola „Maršal Tito“, a direktorica Medina Čoba u svom pozdravnom govoru se zahvalila nastavnicima koji svesrdno pomažu da djeca u okviru svog obrazovanja steknu dodatne vještine i znanje koje će im koristiti tokom cijelog života.

Obezbjeđivanje digitalne pismenosti za djecu je ključno, ali i učenje kako kritički i kreativno da razmišljaju. To je jedan od ciljeva ovog projekta, o kojem je govorila i njena ekselencija, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Keren Medoks.

Kroz ovaj projekat obuku su prošli svi predmetni nastavnici iz Ulcinja i Bara, tako da je obuhvaćen kompletan nastavni kadar što ovaj projekat čini sistemskim i transforamtivnim projektom.

Razvoj kritičkog mišljenja i transformacija  obrazovanja kroz upotrebu digitalnih tehnologija glavni je zadatak ovog inovativnog projekta, kazao je vršioc dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta  Goran Drobnjak.

Za gotovo tri decenije postojanja Britanskog savjeta u Crnoj Gori, prema riječima direktorice ove institucije Vanje Madžgalj učinjeno je puno toga u razvijanju i podržavanju napretka obrazovanja u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović zahvalio se partnerima projekta, naglasivši da ovakvi projekti i oprema daju podstrek za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti kod učenika.

U okviru kratkih prezentacija i predstavljanja, četiri grupe učenika Osnovnih škola „Marko Nuculović“ iz Štoja, „Bedri Elezega“ iz Vladimira, Osnovne škole „Kekec“ iz Sutomora i Mrkojevića predstavili su svoje mikrobit projekte, koji su privukli veliku pažnju prisutnih i kojima su nastojali da prikažu  rješenje za neke svakodnevne probleme u svojoj zajednici.

S. Vukčević

  • 1

    Radio