POLITIKA Više

Đukanović vjeruje da će se postići konsenzus oko manjinske vlade

Prej tvteuta14:09 21 Februar 2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi formiranja manjinske Vlade.

“Dakle, da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od godinu ili druga koja bi mogla potrajati duže, pa i do kraja mandata ovog saziva parlamenta, vidjećemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode. U ovom trenutku,i najrealnije mi djeluje da će se postići nužni konsenzus oko manjinske vlade”, kazao je Đukanović novinarima u Briselu.

Važno je, navodi, doći do rješenja oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se zemlja usresredi na političke prioritete, od kojih je prvi upravo deblokada pregovaračkog procesa sa EU.

“Očekujem finalne informacije o sadržini sadašnjih razgovora među potencijalnim akterima manjinske vlade, da bih onda mogao stupiti na scenu i organizovati pregovore sa svim parlamentarnim strankama da testiramo to, ali i druga rješenja koja bi vodila do izlaska iz institucionalne krize”, rekao je Đukanović.

Ukoliko ne bude saglasnosti oko manjinske vlade, podsjeća, postoje druge opcije.

“Za mene je uvijek prvo pitanje organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rješenje, ulazi se u scenario neke prelazne, tehničke vlade koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u njoj. Ta vlada ima samo jedan zadatak, da ažurira izborno zakonodavstvo, usaglasi ga sa preporukama OEBS, ODIR i Savjeta Evrope i da u najkraćem vremenu dođemo do parlamentarnih izbora”, poručio je Đukanović.

  • 1

    Radio