Uncategorized Više

ZW MNE – Čistili oko Porta Milene i ušća Bojane

Prej tvteuta15:44 15 Septembar 2018

Tridesetak aktivista i volontera priključilo se akciji čišćenja u organizaciji NVO „Zero Waste Montenegro“, koja se ove godine u Ulcinju organizovala na dvijema lokacijama – na ušću rijeke Bojane i Port Mileni. Akcija kojom se obilježava Internacionalni dan čišćenja obale organizovana je istovremeno  na sedam lokacija na crnogorskom primorju, a prema riječima glavne koordinatorke ove akcije Maše Tomković ove godine odlučeno je da se prikupljeni otpad selekcionira prema vrsti porijekla.

„Za razliku od prošle godine u Ulcinju ne čistimo samo jednu već dvije lokacije. Raduje nas što se akciji pridružilo nekoliko lokalaca, tako da će količina prikupljenog otpada biti veća“, kazala je Tomković.

Obzirom na to da na obalama preovladava otpad plastične materije, Tomkovićeva se nada da će nakon selekcioniranja otpada poslati jasnu poruku javnosti da se mora zabraniti upotreba plastike i plastičnih proizvoda koji se koriste  u širokoj primjeni.

Internacionalni dan čišćenja obale ove godine podržala je Delegacija EU u Crnoj Gori, JP Morsko dobro kao i Opština Kotor, dok su se iz Ulcinja akciji priključile i NVO MogUL, UBA i društvo dr. Martin Schneider Jacoby.

  • 1

    Radio