SliderMN Više

Zvanično: Milatović povjerio mandat za formiranje Vlade Milojku Spajiću, rok za sastav Vlade 90 dana

Prej tvteuta12:22 10 Avgust 2023

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović i zvanično je povjerio mandat lideru pokreta „Evropa sad“ Milojku Spajiću za  sastav 44. Vlade Crne Gore.

„Krajnji cilj mora biti građanska, demokratska i ekonomski razvijena Crna Gora koja će u najkraćem roku postati članica EU. Sproveo sam proces konsultacija sa svim političkim subjektima. Dat je veliki doprinos unapređenju demokratske prakse“, kazao je Milatović.

„Predložiću Skupštini Crne Gore da mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore bude Milojko Spajić. Ovim otpočinje sljedeća faza koja podrazumijeva postizanje političkog dogovora i formiranje parlamentarne većina koja će izabrati Vladu Crne Gore. Ustavni rok za sastav Vlade počinje od dana određivanja mandatara i trajaće narednih 90 dana“, kazao je Milatović.

On je dodao da od Spajića, kao budućeg mandatara ali i svih političkih aktera koji učestvuju u pregovorima oko formiranja Vlade, očekuje odgovornost i ekspeditivnost u ovom procesu.

„Kao predsjednik smatram da je Crnoj Gori u ovom trenutku potrebna stabilna, politička vlada, evropske i reformske profilacije čiji će konstituenti u Skupštini Crne Gore presudno doprinijeti realizaciji svih neophodnih imenovanja u pravosuđu, otvoriti dijalog o izbornoj reformi i efikasno djelovati kada su u pitanju inicijative od važnosti za unaprijeđenje vladavine prava, bolji životni standard i ubrzanje evropskog puta“, poručio je Milatović na konferenciji za medije.

On je naglasio da je nova izvršna vlast ključni zadatak političkih subjekata.Tokom formalnih konsultacija u manje od dvije sedmice, Milatović je razgovarao sa predstavnicima 18 političkih subjekata zastupljenih u parlamentu Crne Gore na teme prioriteta, strukture, modela i podrške formiranju nove Vlade.

PES je na parlamentarnim izborima u junu osvojio najviše glasova i u Skupštini će imati 24 poslanika.

  • 1

    Radio