Uncategorized Više

Zvaničnici CG osuđuju ruske napade, povučena crnogorska ambasadorka iz Ukrajine

Prej tvteuta12:04 24 Februar 2022

Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje agresivnu akciju Rusije, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, ugrožavanje života građana Ukrajine i opasno podrivanje evropske bezbjednosti. „U ovim teškim i kompleksnim vremenima, neprihvatljivo je dovođenje u opasnost nedužnih civila, žena i djece, koji strahuju za svoje živote“, navodi se u saopštenju MVP-a.

Iz ministarstva pozivaju  Rusiju, da zajedno sa evropskim i NATO partnerima, odmah prekine napade i povuče vojne trupe, te da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. „Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije i dalje eskalacije“ navodi se u saopštenju.

slika: Reuters

Usljed vojnih akcija Rusije i usložnjavanja situacije, ambasadorka Dragica Ponorac povučena je iz Ukrajine, te iz MVP-a obavještavaju da se u našoj ambasadi u Kijevu trenutno nalazi lokalno osoblje. Budući da su ukrajinske vlasti informisale da je vazdušni saobraćaj zatvoren, iz Ambasade ističu da je povratak moguć kopnenim putem, međutim istovremeno upozoravaju da su putevi opterećeni usljed velikog broja građana koji žele da napuste grad.

Generalni direktorat za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova dostupan je u punom kapacitetu, stoga svi zainteresovani građani mogu kontaktirati na broj 067070716 i mail arhiva.konzularno@mfa.gov.me.

Napade osuđuju i najviši zvaničnici

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da žali što je Rusija u 21. vijeku izabrala rat, poručujući  da je Crna Gora čvrsto uz Ukrajinu.

slika:Twitter

„Stojimo čvrsto uz Ukrajinu i naše EU i NATO partnere. Molimo se za mir“, napisao je Abazović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

slika:Twitter

„Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost“, naveo je Đukanović na Tviteru. On je rekao da se država pridružuje pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

  • 1

    Radio