AKTUELNO Više

Zoran Vukčević, „Summer Vibes“ -„Nekada je bilo sramota reći da ste frizer“

Prej tvteuta17:01 30 Avgust 2018

Zoran Vukčević je ime koje u Crnoj Gori izaziva veliku naklonost i poštovanje. Još kao srednjoškolac odlučio je da odabere poziv frizera koji već više od 40 godina radi sa velikom ljubavlju. Višestruki je šampion Evrope i Svijeta na brojnim frizerskim takmičenjima, nosilac je tri titule Najboljeg svjetskog žirora, član je Svjetskog udruženja frizera, direktor je Centra za edukaciju  frizera Centralne Evrope, dobitnik brojnih priznanja, proglašen je i za Svjetskog ambasadora struke u Parizu, osnivač je Udruženja frizera Crne Gore i bivše Jugoslavije, organizator je najvećih frizerskih takmičenja i stalni gost na Svjetskim smotrama i manifestacijama. On je bio gost u emisiji „Summer Vibes“ i tom prilikom je otkrio nešto više o sebi i svojoj karijeri.

Kada se osvrnete iza sebe, kako su protekle sve ove godine za Vas?

  • Ja se jako ponosim mjestom iz kojeg potičem i gdje sam se školovao. Sa mnogo ljubavi i volje sam postigao sve ovo što sam sada. Stalno sam u potrazi za novim iskušenjima, i upravo ovih dana spremam mladu ekipu za Svjetsko takmičenje u Parizu. Proizvodnja novih, talentovanih frizera mi je najveći ponos.

Izveli ste na put više desetina generacija frizera kojima ste prenijeli znanje i višedecenijsko iskustvo. Koliko Vam to znači i laska?

  • Trudim se zaista da svakome ko ima želju i volju pomognem i uputim ga na pravi put. Brojnim frizerima iz Ulcinja,koji su sada već ispekli zanat i rade u svojim salonima sam pomogao i jako sam ponosan na svakoga ko je bio moj učenik.

Po  čemu se Vaši učenici razlikuju od drugih?

  • Pa možda moja energija koju im ja prosljeđujem. Tu ljubav za poslom, za usavršavanjem. Imao sam učenike koji su nakon jednog, dva velika uspjeha prestali da se takmiče, što je zaista tužno. U našem zanatu je preporuka veoma bitna, i moja diploma je svugdje prepoznata. Kad primim studenta, on mora doći sa roditeljima, jer ja tada procijenim da li je to zaista za njega, jer bi bilo žalosno da se taj novac baci uzaludno. Svakog učenika gledam kao svoje dijete i tako im pristupam.  Moram da priznam da su mi Ulcinjani uvijek bili za primjer.

 Koga smatrate Vašim najboljim nasljednikom?

  • Mog sina Ivana svakako. Ivan je jako puno vremena proveo na usavršavanju po cijelom svijetu, a društvo mu je često pratio i vaš sugrađanin Beni Vučić. Tu je i Alen Demirović, Karlo Zagorac iz Beograda.  Prije par sedmica sam ostao i bez svog najboljeg druga Duška Radovića koji je svakako bio jedan od najboljih frizera sa ovih prostora.

Imaju li Crnogorci smisla za dobru frizuru?

  • Imaju, i ja to uvijek često ističem. Možda na nas utiče ta blizina Italije, taj šarm, i želja da uvijek budemo u toku sa trendovima u svijetu. Da pravimo trendove to svakako radimo.

Čini se da frizerski zanat danas nije više zanat za one „neznalice“, već da su današnji frizeri itekako edukovani i stručni.

  • Slažem se u potpunosti. Kada sam ja počinjao svoj zanat, biti frizer je bio zanat za one koji su bili slabi učenici i koji se nijesu mogli upisati u neku jaču školu. Danas frizeri imaju široko znanje, moraju, jer trendovi u svijetu ljepote to zahtijevaju i moraju se stalno edukovati. To je svakako mnogo lakše danas nego kada sam ja počinjao.

Koja bi bila Vaša poruka  za sve buduće generacije koje imaju volje i želje da krenu Vašim stopama?

  • Naš narod je pomalo čudan. Hoće da bude uspješan a da se ne usavršava. To ne može prolaziti uvijek. Morate se usavršavati, ići na seminare, uvijek i iznova učiti nešto novo i samo tako ćete napredovati. Tu sam za svakoga ko želi nešto da nauči.

  • 1

    Radio