SliderMN Više

Život stanara MUP-ovih baraka težak ljeti a kamoli zimi

Prej tvteuta14:27 17 Februar 2023

Ovo su barake nekadašnjeg MUP-a u Đeranama, u kome koliko smo imali prilike da saznamo živi nekih dvanaest porodica. Uz sami kanal Bratice, bez ulične rasvjete, trošnog krova, na nekim mjestima i oronulog, ove porodice žive u teškim životnim uslovima. Obišavši ove barake, gotovo dva sata čekajući da nam neki stanar ovih baraka pristane da nam kaže nešto o uslovima života u ovim trošnim, drvenim objektima, čuli smo dosta toga. Od toga da jedva preživljavaju sa socijalnim primanjima, do  straha od propadanja krova i poplave kada su obilne kiše i oluje, pa do ogorčenosti ne samo lokalne već i centralne vlasti zbog nebrige države da im pomogne da imaju pristojan život.

ulica noću u mraku

Usput smo saznali da je većina ovih porodica spas od rata pronašla u Ulcinju, u ovim barakama, gdje žive od prvog dana dolaska u našu zemlju, a radi se uglavnom o licima sa Kosova i Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je Šehrije, koja je sramežljivo pristala da za naše kamere kaže par riječi o svakodnevnici u ovim barakama.

„Jako teške uslove imamo. Ovdje smo dvanaest – trinaest porodica, ima nas albanaca, miješanih… Primanja nemamo nikakva, imamo tu socijalu, dosta nas je i bolesnih. Kad pada kiša, sve poplavi, uđe nam voda u barake. Djeca tu rastu, a nemamo ni gdje da spavamo. Nikad niko ne dolazi, ni iz opštine, donose nam pomoć… Zimi je ovdje teško, moramo da plaćamo račune,“ kazala nam je Šehrije.

krov baraka u lošem stanju

Neki stanari su nam u šali kazali da ih se ni političari ne sjete pred izbore, jer većina njih nema pravo glasa, te jedino računaju na privremene pomoći od vjerskih zajednica i nekih humanitarnih organizacija, koje im pomažu. Ono što smo ovom prilikom saznali jeste da ovi stanari redovno izmiruju sve komunalije, te kada se sve sabere – ovim ljudima ostane svega par eura za preživljavanje – od socijale do socijale.

  • 1

    Radio