AKTUELNO Više

Živković: Nije došlo do sinhronizacije stavova; Radunović: Izglasaćemo Zakon o predsjedniku

Prej tvteuta18:19 11 Decembar 2022

Šefovi poslaničkih klubova sastali su se ponovo u Skupštini Crne Gore kako bi razgovarali o prevazilaženju političke krize, te pokušali da dogovore izbor sudija Ustavnog suda.

Satanak je trajao kratko, a održan je na raniju inicijativu poslanika Danijela Živkovića iz DPS-a.

Podsjetimo, ta tačka naći će se na sjednici Skupštine koja je zakazana za sjutra, a na istoj sjednici će se naći i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je novinarima nakon sastanka da ni nakon tri sesije nije došlo do „sinhronizacije stavova“.

„Predložio sam da bi trebalo odgoditi glasanje za četiri sudije US, kalo bi se kroz dijalog došlo do konsenzusa. Od početka je DPS zagovarao stav da je jedino rješenje organizacija prijevremenih parlamentarnih izbora i da se dođe do formiranja stabilne političke vlade“, kazao je Živković. 

Drugi zahtjev je kaže bio povlačenje Zakona o predsjedniku, jer je mišljenje Venecijanske komisije bilo eksplicitno jasno. 

„Predložili smo da se sjutra ne izglasa Zakon o predsjedniku, da se prvo parlamentarna većina izjasni, nakon toga da zastanemo, da vidimo da li možemo doći do organizacije prijevremenih parlamentarnih izbora i eventualno imamo tretman prema Ustavnom sudu, da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda. Parlamentarna većina je odbila te prijedloge“, kazao je Živković. 

DPS neće učestvovati na sjutrašnjem zasijedanju Skupštine Crne Gore.

Kako kaže, ko sjutra bude glasao za Zakon o predsjedniku ne poštuje evropske vrijednosti.

„DPS je imao jasan zahtjev, da se Zakon o predsjedniku povuče i da nakon toga glasamo za sudije Ustavnog suda. Međunarodna zajednica je pozivala da se pitanje US riješi konsenzusom. Nijesmo imali dijalog po pitanju sudija US. Nažalost, parlamentarna većina je dovela pred svršen čin opoziciju – da glasamo kandidate koje su oni izabrali“, rekao je Živković. 

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je novinarima da su pokušali da dođu do dogovora ali da je DPS na sastanak došao sa stavom koji nijesu željeli da mijenjaju.

„Nimanbegu je dao prijedlog da se napravi paket dogovor koji bi podrazumijevao i datum izbora i vladu od svih zainteresovanih kandidata, i glasanje za četiri sudije. Kako stvari stoje, dalje će putem da ide većina od 41 poslanika. Izglasaćemo sjutra izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Ovo nije ni mišljenje Venecijanske komisije već nacrt mišljenja u kome je jasno rečeno da smo u ovoj situaciji jer predsjednik nije dao mandat većini“, istakao je Radunović.

On je poručio da je izglasavanje Zakona o predsjedniku jedini način da se izađe iz krize. 

Ivan Brajović iz SD-a naveo je da je očigledno da dogovora nema.

„Mislim da smo u situaciji kada možemo da ocijenimo da ćemo samo još dublje da gazimo u krizu. Kako najavljuju izglasaće Zakon o predsjedniku, za koji svi znamo da je neustavan… Što prije vanredni parlamentarni izbori“, rekao je Brajović.

Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je da je sada sigurno da će „ići svojim putem“.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je navela da je ključni problem nastao kod predlaganja i stavljanja na dnevni red neustavnog Zakona o predsjedniku.

„Pozivamo kolege da se odgodi glasanje za sudije US da bi se riješio ključni problem – neizglasavanje Zakona o predsjedniku. SDP je spreman nakon toga da sjedne i razgovara o jednom kandidatu“, kazala je Vuksanović Stanković.

Poručila je parlamentarnoj većini da dobro razmisli šta će da uradi sjutra. 

„Spremni smo za razgovor oko sudija US, ali da se riješi prvo neizglasavanje Zakona o predsjedniku“, rekla je je Vuksanović Stanković i pozvala da se vrati mandat građanima. 

Na današnjem sastanku su bili Slaven Radunović (DF), Danijel Živković (DPS), Draginja Vuksanović-Stanković (SDP), Ivan Brajović (SD), Genci Nimanbegu (Forca), Branko Radulović (PzP), Boris Bogdanović (DCG), Dragan Ivanović (SNP), Damir Gutić (BS), Srđan Pavićević (Civis). 

  • 1

    Radio