Aktuale Više

Zenepa Lika o aktuelnom procesu zaštite Solane – “ Borba za zaštitu Solane konačno je dala svoje rezultate“

Prej tvteuta16:20 4 Mart 2019

Prema riječima izvršne direktorke društva za zaštitu Solane „dr. Martin Schneider Jacoby“ Zenepe Like, borba za zaštitu Solane konačno je dala svoje rezultate. Raduje je, kako kaže to što će biti spriječena bilo kakva devastacija tog područja i gradnja, i vjeruje da će se u skoroj budućnosti steći uslovi za proizvodnju soli. 
„Napokon su pokrenute procedure koje su jako važne, kako bismo u skorije vrijeme taj prostor proglasili zaštičenim. Solana je jedan od najznačajnijih prostora za migratorne ptice“, tvrdi Lika. 
Na pitanje da li je u ovom trenutku realna proizvodnja soli, Lika tvrdi da je to za sada proces koji iziskuje mnogo novca i ulaganja. „Mi znamo da je koncesija za proizvodnju izgubljena, s tim što u odluci stoji da će se proizvodnja finansirati iz budžeta Crne Gore. Zahvaljujući radnicima koji najbolje poznaju Solanu njihovo znanje biće iskorišćeno i značiće nam za dalje projekte.“
U ovom periodu u društvu dr. Martin Schneider rade na promociji i podizanju svijesti javnosti o značaju Solane, ne samo za Ulcinj i Crnu Goru već i za Evropu. U aprilu je planirano održavanje Međunarodne konferencije o Solani, na kojoj će učestvovati brojni stručnjaci. 

  • 1

    Radio