AKTUELNO Više

ŽENE DA SE BRINU ZA SEBE PA ONDA ZA DRUGE

Prej tvteuta16:34 25 Novembar 2017

Povodom obilježavanja 25.novembra, Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djecom, Forum žena Socijaldemokratske partije u Ulcinju organizovao je predavanje na temu ove društvene pojave. Predavanje je održala Hatidža Neljaj, direktorica SOS telefona Ulcinj koja je govorila o problemima sa kojima se sučeljavaju žene koje trpe nasilje u porodici.  Predsjednica Foruma žena SDP-a za Ulcinj Merita Subašić Šabanović kazala je da je ženama potrebna edukacija, kako bi znale kako da se nose sa nasiljem.
“ Željeli smo da upoznamo žene SDP-a sa činjeničnim stanjem u Crnoj Gori koje se tiče nasilja. Nasilja će uvijek biti, a kroz razmjenu ideja na ovom predavanju željeli smo da racionalno sagledamo šta se po tom pitanju može popraviti.  Kroz edukaciju žene i djevojke na vrijeme mogu reagovati i učiniti nešto po pitanju prepoznavanja nasilja i kako ga spriječiti ukoliko je moguće. Stav majki i žena uopšte odražava se na njihovu djecu, što kasnije ima mnogo uticaja na njihovo odrastanje u zdravoj sredini“, kazala je Subašić Šabanović.
Potpredsjednica Foruma žena SDP-a u Podgorici, Olga Kaluđerović, apelovala je na žene da prijave svaki vid nasilja koji se nad njima čini, te je podsjetila da je uloga žene ustvari najbitnija.
„Moja poruka ženama je da na prvom mjestu treba da gledaju sebe, pa tek onda djecu, muža i porodicu, i da nikad ne dozvole da ih bilo ko pokoleba u nekoj namjeri. Tek onda će ona biti ta koja će odlučivati o sebi a ne neko drugi“, poručila je Kaluđerović.

  • 1

    Radio