AKTUELNO Više

Zemljotres jačine 4,8 stepeni pogodio BiH, osjetio se i u Crnoj Gori

Prej tvteuta10:42 30 Jun 2022

Zemljotres jačine 4,8 stepeni pogodio je Bosnu i Hercegovinu, tačnije područje oko Mostara, a osjetio se i u Crnoj Gori, u području Boke kotorske.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio 10 kilometara od Širokog Brijega na dubini od pet kilometara, a snažno se osjetio u Mostaru.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštioo je da je dana 30. juna 2022. godine, u 8 časova i 7 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 12 km sjeveroistočno od LISTICE (Bosna i Hercegovina).

„Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 25 km. Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području“, navodi se u saopštenju.

  • 1

    Radio