SVIJET Više

Zelenski tvrdi da je Kijev pod kontrolom, hiljade Ukrajinaca bježi iz zemlje

Prej tvteuta13:03 26 Februar 2022

Ruske snage tokom noći došle su sa zapadne strane do predgrađa Kijeva, gdje se vode ulične borbe, prenosi RTS. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavni grad Kijev i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je fotografije višespratnice u Kijevu koja je pogođena raketom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poziva ukrajinske oružane snage da preuzmu vlast u zemlji. . Stanovnicima Kijeva je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenski prkosno se snimio na ulicama grada, demantujući tako navode pojedinih medija da je izbjegao iz zemlje.

“Naša vojska, naša nacionalna garda, naša nacionalna policija, naša teritorijalna obrana, specijalne službe, državljani Ukrajine, nastavite. Mi ćemo pobijediti. Slava Ukrajini“, poručio je Zelenski.

Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece.

Kina je trenutno jedini prijatelj koji Rusiji može da pomogne da ublaži uticaj ekonomskih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, medjutim nema naznaka da je spremna da na taj način potencijalno žrtvuje svoj ulazak na američko i evropsko tržište, piše američka novinska agencija AP.

Po tvrdnjama ukrajinskih vlasti, Rusi su do sada izgubili preko 3000 vojnika. Načelnik ruskog generalštaba Ruske armije u redovnim jutarnjim obraćanjima ne pominje žrtve.

foto:Beta

Ukrajinci masovno napuštaju zemlju, UN ocjenjuje da bi broj izbjeglica mogao preći nekoliko miliona
Na graničnom prelazu Siđetu između Rumunije i Ukrajine veliki broj izbjeglica čine žena i djeca, koji  uglavnom pješke dolaze iz pravca Ukrajine preko graničnog prelaza. Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštila je danas da je više od 120.000 Ukrajinaca napustilo zemlju od četvrtka. Najviše ljudi prebeglo je u Poljsku i Moldaviju, ali i u Rumuniju, Slovačku i Majdarsku.

  • 1

    Radio