AKTUELNO Više

Zeković:“Krivolov i dalje veliki problem, kaznena politika izostaje“

Prej tvteuta14:09 12 Februar 2020


Ornitolog Centra za izučavanje ptica Bojan Zeković je gostujući u jutarnjem programu RTV Teuta kazao da postoje određeni problemi u poglavlju zaštite ptica koji se „guraju pod tepih“, te je potvrdio da nedostaje volja da bi se stalo na put krivolovu. Lovački biznis cvjeta, i to je prema njegovim riječima jako teško iskontrolisati, posebno ako se uzme u obzir nedostatak kadra i čuvara koji bi organičavali lov i spriječavali krivolov. 
Zeković tvrdi da su najugroženije močvarne vrste ptica koje obitavaju oko Skadarskog jezera i oko delte rijeke Bojane kao i lešinari, te i da ove vrste često bivaju otrovane usljed bacanja otrova za druge divlje životinje.
„Zakonodavstvo u Crnoj Gori po pitanju krivolova je dobro, ali primjena zakona u praksi izostaje. U određenom slučaju imamo dokaze i osobe koje su osumnjičene da su izvršile to krivično djelo budu saslušane, međutim to pred sudom iz nekih razloga pada, što je zaista poražavajuće“, tvrdi Zeković.
„Ptice su jako dobar indikator onoga što se mijenja u životnoj sredini. Pored klimatskih promjena, evidentno je da im urbanizacija predstavlja problem i da se iz dana u dan njihova staništa smanjuju“, zaključio je Zeković.

  • 1

    Radio