SVIJET Više

Zbog vojne vježbe NATO-a već danima kasne i otkazuju se letovi širom Evrope

Prej tvteuta09:21 20 Jun 2023

U posljednjih nekoliko dana došlo je do većeg broja zakašnjenja i otkazivanja letova širom Evrope, a jedna od aviokompanija je pojasnila zašto te kada će se vazdušni saobraćaj normalizovati.

Wizz Air, jedna od evropskih aviokompanija, upozorila je svoje putnike o mogućim kašnjenjima i otkazivanjima letova 14. juna.

Kako pišu mađarski mediji, Wizz Air i danas šalje mailove i SMS putnicima kako bi ih upozorio o promjenama u narednom periodu, a koje su uzrokovane održavanjem NATO vježbe Air Defender 23.

Najveća vježba raspoređivanja vazdušnih snaga u historiji NATO-a održat će se u vazdušnom prostoru Evrope između 12. i 23. juna. Kašnjenja se mogu očekivati i kod dolaznih i odlaznih letova.

Wizz Air nije jedina avio kompanija koja će morati zadržavati i otkazivati letove. Ostale evropske aviokompanije takođe će morati prilagoditi letove vojnoj vježbi NATO-a.

Osim toga, Wizz Air takođe upozorava putnike da je njihov call centar zauzet više nego inače. Mole se putnici da provjere informacije o vremenu polaska svojih letova prije polaska na aerodrom. Na taj način mogu izbjeći produženo vrijeme čekanja.

Navode takođe da je neizbježno da efekat nagomilanih kašnjenja učiniće raspored još manje pouzdanim u večernjim satima.

  • 1

    Radio