SliderMN Više

Završni događaj međunarodnog projekta- sliv rijeke Bojane poseban, ali ugrožen od mnogih faktora

Prej tvteuta14:39 26 Septembar 2023

U Sali Skupštine Opštine Ulcinj održana je završna prezentacija i događaj projekta “Građenje održivosti na području Ulcinja“, koji je finansiran od strane Fonda za partnerstvo za kritične ekosisteme (CEPF).   Na ovom događaju predstavljene su sprovedene aktivnosti i rezultati projekta, sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine.

Na konferenciji za medije govorili su predstavnici organizacija koje su ključni partneri u ovom projektu, kao i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine. U ime Opštine Ulcinj, kao institucionalnog partnera projekta, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, Zećarije Sulejmani, kazala je da Opština Ulcinj kao jedna od zainteresovanih strana u ovom projektu ima interes da zaštiti prirodu, te je pozvala prisutne da zajedno iskoriste brojne fondove i projekte koji bi u budućnosti Ulcinju pomogli u sticanju statusa zelene destinacije.

“Zaštita prirode i životnog prostora je od velike važnosti posebno u vremenu u kom živimo, gdje se na prirodu, prostor i biodiverzitet vrši ogromni pritisak. Mi, kao lokalna samouprava smo u obavezi da čuvamo prostor, i tome smo posvećeni od samog početka. Opština Ulcinj je nedavno oformila Sekretarijat za ekologiju, sa ciljem da se posvetimo boljoj zaštiti prirode  ali i bavljnju problemima životne sredine. Jako je važno za sve nas da razumijemo da posjedujemo veliko prirodno bogatstvo, i u tom smislu moramo podizati svijest, djelovati i raditi na njenoj zaštiti, koristeći naučna istraživanja, kroz  institucionalne i obrazovne aktivnosti”, kazala je Sulejmani.

Partneri projekta ocjenjuju  inicijativu kao  veoma dinamičnu, koja okuplja lokalne zajednice i organizacije koje  promovišu održivi razvoj i zaštitu dragocjenog prirodnog okruženja.

„Ovaj program koji smo vam danas predstavili je samo demonstracija nečega na čemu radimo duže vrijeme, implementiramo aktivnosti u ovoj oblasti već skoro tri – četiri godine. Ovi projekti i aktivnosti su fokusirane su na naučna otkrića u toj oblasti, a sliv Bojane je jedna kritično ugrožena oblast. Ona je ugrožena od mnogo faktora, na koje mi želimo da ukažemo, i to radimo na inkluzivni i participativni način. Ovakvi projekti podržavaju jedan proces, gdje okupljamo brojne zainteresovane strane, institucije, kako naučne poput univerziteta, tako i organizacije civilnog društva sa nacionalnog i lokalnog nivoa, aktiviste i privatne organizacije s ovog područja“, kazala je izvršna direktorica NVO EnvPro Ana Katnić.

Partneri projekta, Asocijacija „Martin Schneider Jacoby“(MSJA) i start – up Reborn by Adventures, istakli su da ovakvi projekti  nastavljaju misiju posvećenu zaštiti prirode, dok naglašavaju neophodnost veće saradnje sa lokalnim i državnim donosiocima odluka.

„S velikom zahvalnošću ističem svoje prisustvo na današnjem sastanku kao predstavnica Kluba madih, neformalne grupe koja je nastala prije godinu dana u saradnji sa NVO EnvPro i start-up biznisom Reborn by Adventures, čija osnova leži u prirodi i zajednici. Naša misija je posvećena zaštiti prirode i promociji održivog razvoja sliva rijeke Bojana. Takođe, izražavam veliku zahvalnost Univerzitetu Ebersvalde za omogućavanje organizacije ljetnje škole u Ulcinju. Bila je čast i zadovoljstvo biti dio organizacionog tima te ljetnje škole, gdje smo dijelili iskustva i učili jedni od drugih. Kroz ovu saradnju, zajedno smo gradili nadu i viziju za održivi prekogranični razvoj regiona rijeke Bojane“, ocijenila je Rina Kovači iz start -ap biznisa  Reborn by Adventures.

Nakon kratkog uvoda, prikazana je brošura „Upoznaj svoju domovinu“, koju je sačinila MSJA asocijacija , dok su kasnije učesnici projekta i ljetnje škole uživali u prirodi Šaskog jezera i ulcinjske Solane, kao i u izučavanju slijepih miševa.

„ Mi smo smatrali da treba da se uključimo u edukaciju osnovaca i zato smo osmislili koncept kako đacima približiti zavičaj. Ulcinjska opština će biti prikazana u toj brošuri, koja će osim fotografija imati i geografske oznake, specifične opise i autentična imena, usmjereno na biodiverzitet i na značaj ljekovitog bilja. Daćemo preporuke kako se to turistički može valorizovati, jer smatramo da zbog devastacije prostora, zarad razvoja turizma nestaju jako važni prirodni i kulturni prostori, koji su Ulcinj doveli do toga da bude turistička destinacija. Mladi ljudi se moraju intenzivnije uključiti, i ukazati da oni ne žele devastaciju. Ulcinj je prepoznat kao ključno  biodiverzitetsko područje. Apelovala sam na Opštinu da preispitaju svoje odluke i da se uključe u to da očuvamo ovo jedinstveno podneblje. Isto tako, i poljoprivreda trpi velike probleme poput  degradacije tla, i to ukazuje na to da održiv razvoj moramo drugačije razmujeti. Ovaj priručnik ima za cilj podigne svijest kod mladih i da upoznaju svoje društvo i da doprinesu boljem razvoju našeg grada“, poručila je izvršna direktorica asocijacije MSJA Zenepa Lika.

foto: Reborn by Adventures / facebook

  • 1

    Radio