SliderMN Više

Završen VIII Seanema festival: najbolji kratki film“Prava istina priče o šori” ,specijalno priznanje Nikoli Stojanoviću

Prej tvteuta09:34 19 Septembar 2023

Proglašenjem pobjednika, “Najbolji kratki film” rediteljki Andrei Slaviček za “Prava istina priče o šori” i “Specijalno priznanje” reditelju Nikoli Stojanoviću za “Duhovi na mojim leđima”,  zatvoren je osmi filmski festival Seanema, koji je ove godine održan u periodu od 14. do 17. septembra u Centru za kulturu u Ulcinju. Na festivalu je prikazano 13 filmova, od kojih osam u takmičarskoj i pet u vantakmičarskoj selekciji.
Podsjećamo da je selektorka takmičarske selekcije kratkih filmova crnogoska producentkinja, teoretičarka filma i saradnica u nastavi na FDU Cetinje, dr Jelena Mišeljić, dok o pobjednicima je odlučio tročlani žiri kojeg su činili Alexandra Gabrižová, filmska selektorka iz Slovačke, Joanna Żak, filmska producentkinja iz Poljske i Tan Kazazi, filmski reditelj i producent iz Albanije.
Žiri je odlučio da „Specijalno priznanje” ide kratkom filmu reditelja Nikole Stojanovića – DUHOVI NA MOJIM LEĐIMA (Srbija, 2023).

„Radi se o priči porodice koja je nedavno prošla kroz gubitak voljene osobe. Cijenimo snažnu vizuelnu metaforu duboke ogrebotine – na tijelu, u srcu i na pejzažu. Kako možemo popuniti crne rupe koje se odjednom otvore poput kratera? I čime ih napuniti? Brižljivo napisan, snimljen i režiran komad sa dobro izvedenim likovima. Ovim posebnim priznanjem želimo da podstaknemo smjelije i inspirativnije priče o mladoj generaciji, koju ovaj film svakako predstavlja.”

Žiri je odlučio da nagradu za najbolji kratki film dobije PRAVA ISTINA PRIČE O ŠORI rediteljke Andree Slaviček (Hrvatska, Španija 2023.)

„Fascinantan i intenzivan portret tinejdžerskog svijeta. Pratimo isprekidanu, ali uvjerljivu pripovijest djevojčice Lene koja pjesmom i metaforama pokušava izraziti svoj unutrašnji svijet. Ostali smo očarani njenim humorom i komunikacijom s kamerom, koji su učinili da postanemo gotovo stvarni svjedoci naslovne Šore, proganjani onim što je ostalo neispričano. Odvažan i obećavajući rediteljski glas Andree Slaviček.“

  • 1

    Radio