SPORT Više

Završen simpozijum sportskih novinara u Ulcinju

Prej tvteuta11:38 10 Oktobar 2023

Na Adi Bojani u Ulcinju u prethodna tri dana održan je Simpozijum sportskih novinara jugoistočne Evrope, u čijem su radu, po pozivu učestvovale delegacije sportskih novinara Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Na glavnu temu “Regionalna fudbalska liga, da ili ne?” govorili su Zoran Kanački iz Srbije, Mirza Kolar, predsjednik Asocijacije sportskih novinara Bosne i Hercegovine,  bivši predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije i skoro tri decenije predsjednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, Veselin Drljević, predsjednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore i Branko Latinović, portparol Fudbalskog saveza Crne Gore.

Zaključak iz njihovih izlaganja je da su sportski novinari iz svih ovih zemalja za formiranje regionalne fudbalske lige iz više razloga – poboljšanje kvaliteta fudbala, sigurno puni stadioni u svim gradovima, veliko interesovanje medija, sponzora… ali da je realnost sasvim drugačija u ovom momentu. Veliki problem u formiranju takve lige predstavljalo bi uklapanje u ionako prenatrpan kalendar takmičenja, što nacionalnih prvenstava, međunarodnih i reprezentativnih akcija, zahtjevi sindikata fudbalera o smanjenju broja utakmica u sezoni, prohodnost iz takve lige, bezbjednost… Zanimljiv je bio predlog Mirze Kolara da bi možda trebalo za početak probati sa regionalnom ligom za mlađe kategorije, kao na primjer do 17 ili 19 godina, kao i predsjednice Udruženja sportskih novinara zlatiborskog okruga Zorice Irić-Đoković da se možda krene sa ženskom regionalnom ligom.

U okviru simpozijuma na Adi Bojani, koji je Udruženje sportskih novinara Crne Gore drugu godinu za redom organizovalo u partnerstvu sa Fudbalskim centrum “Caušević” prezentovane su aktivnosti Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i Crnogorskog saveza sportske rekreacija Sport za sve. Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Miloš Ranitović je obradio temu „Para sport u Crnoj Gori od Pekinga do Pariza“, dok je predsjednik Skupštine Crnogorskog saveza Sport za sve, prof. Budo Bijelić govorio o programskim aktivnostima ove veoma uspješne asocijacije. Doajen ne samo crnogorskog sportskog novinarstva, član Upravnog odbora Udruženja sportskih novinara Crne Gore Boro Odalović je imao veoma zapaženo izlaganje o aktuelnom trenutku sporta i sportskog novinarstva na ovim prostorima kroz temu: „Crnogorski sport između realnog i mogućeg“.

Goste je na početku Simpozijuma pozdravio i poželio dobrodošlicu i ugodan boravak na Adi Bojani direktor HTP Ulcinjska rivijera Ćamil Hodžić, dok je skup proglasio otvorenim ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Prethodno je Mišo Caušević, bivši uspješni košarkaš više klubova u bivšoj Jugoslaviji a sada agilni sportski radnik koji ulaže nevjerovatne napore na promociji svoga grada Ulcinja i kompletne Ulcinjske rivijere, kao neiskorišćene sportske destinacije u ime partnerske organizacije – Fudbalskog centra “Caušević” uručio zahvalnice za uloženi trud predstavnicima Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, Komunalnom preduzeću, Domu zdravlja i Vatrogasnoj službi ovog grada, kao i legendarnom Vasilu Tupurkovskom  na podršci aktivnostima Asocijacije sportskih  novinara jugoistočne Evrope svih ovih godina.

Organizatori su za goste u slobodnom vremenu upriličili krstarenje rijekom Bojanom, obilazak ulcinjskog Starog grada u društvu sjajnog vodiča Ismeta Karamanage, posjetu Vinariji „Milović“ i Fudbalskom centru „Caušević“.

  • 1

    Radio