SliderMN Više

Završen protest mještana: Traže da nadležni rade svoj posao i smanje decibele lokalima, vlasnici lokala tvrde da okupljenima smeta vrsta a ne jačina muzike

Prej tvteuta12:48 15 Jul 2023

Jedni u ploču – drugi u klin.

Tako bi se moglo opisati današnje protestno okupljanje malobrojnih mještana naselja Pristana, Pinješa i Starog grada, koji su izašli kako bi javnosti predočili problem koji im stvara glasna muzika koja se emituje u noćnim satima s Male plaže. Predstavnik okupljenih, Fuad Hodžić kazao je da su današnjim okupljanjem željeli da pošalju poruku da nijesu protiv lokala i njihovog rada, već da je muzika koja se emituje u periodu od 21 do 1 sat iza ponoći preglasna, i da se tako krše njihova elementarna prava, a i Zakon o zaštiti od buke.

„Sramno je da na ovaj način tražimo zaštitu  naših prava, prije svega da zaštitimo mentalno zdravlje. Godinama smo intervenisali, pisali a rezultata nema. To je rezultat neodgovornih ljudi, neodgovorne vlasti jer oni jednostavne ne žele da nešto preduzmu po tom pitanju. Zašto neće, ne mogu ili ne smiju, Komunalna policija i drugi organi, da vlasnike lokala bukvalno natjeraju da poštuju Zakon o zaštiti od buke? Zakon jasno kaže da muzika u ovakvom prostoru može da ima limitiranu vrijednost od 65 decibela, naravno niko ne traži da to bude striktno, ali to je činjenica.  Mi smo dobijali obećanja, razgovarali smo s vlasnicima,  imamo dokaze, kažu da su im pisana neka rješenja,  međutim oni to ignorišu. Imate član 29, koji kaže, da ako se sve ovo ignoriše, lokal treba da se pečatira. Mi nismo za to, naš skup nije zabrana muzike, frapiran sam njihovim nastupom, kao da smo došli da im bagerima rušimo objekte. Mi samo tražimo poštovanje Zakona o ograničenju buke, i zaštitu našeg mentalnog zdravlja prije svega“, kazao je Hodžić.

Hodžić: „Sramno je da ovako moramo da branimo svoja prava“

Protestu su prisustovali brojni pripadnici Komunalne policije, službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj ali i vlasnici lokala na zapadnoj strani Male plaže, koji su došli da čuju drugu stranu.

Jedan od vlasnika lokala na Maloj plaži, Astrit Hodža, za TV Teuta ocijenio je da je „današnji skup jednonacionalan“, i da motiv okupljanja nije buka, već vrsta muzika koja se emituje.

„Sama brojčanost pokazuje sve, koliko sam mogao da vidim ovo je jednonacionalni skup, ovdje nema nijednog Albanca, i ja tvrdim ispred svih lokala da je ovaj skup politički motivisan, i da im ne smeta buka, nego albanska muzika i albanski turizam. Ja im kažem ovo javno da su njihova vremena prošla, kad su mogli da rade što su htjeli, a što se tiče turizma, vidjeli ste ankete po medijima, ovi lokali održavaju preko 250 ulcinjskih familija. Ne može neko u 1 sat da kaže da ne može da spava od buke, ovo je stvarno smiješno. Mi smo izašli da ih saslušamo, ako može neki dogovor ispoštovaćemo, bitno je da Ulcinj živi od tih lokala, neka se žale, neka protestvuju, mi ćemo nastaviti da stvaramo turističku ponudu i brend u našem gradu“, kazao je Hodža.

Hodža: „Skup politički motivisan, ne smeta im buka nego albanska muzika“

Opširnije sa današnjeg protestnog okupljanja pogledajte i u večerašnjem izdanju „Vijesti u 18“, kao i u narednom izdanju „Hronike Ulcinja“.

  • 1

    Radio