EKONOMIJA Više

Zaštita Solane: Druga Međunarodna konferencija 7 i 8 Aprila u Podgorici i Ulcinju

Prej tvteuta14:28 24 Mart 2016

Druga Međunarodnu konferencija o zaštiti Ulcinjske solane će se održati u Podgorici i Ulcinju, 07 i 08 April 2016. godine u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica, EuroNatur-a i Opštine Ulcinj.
Razlog ponovnog organizovanja konferencije za zaštitu Solane, simbolično godinu dana kasnije, jeste njena nacionalna i međunarodna zaštita koja uprkos dogovorenim zaključcima sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, do sada nije ostvarena.
Iako je napredak, u pogledu cjelokupne zaštite ovog ekosistema ostvaren, postavljanjem privremenog upravljača – Nacionalnih parkova Crne Gore te opravkom pumpnih postrojenja koje su od vitalnog značaja za hidrološki režim Solane, dogovoren vremenski okvir iz zaključaka sa prethodne konferencije nije ispoštovan.
Upravo iz tog razloga inicijatori prijedloga zaštite smatraju Drugu Međunarodnu konferenciju o zaštiti Ulcinjske solane, kao nastavak ranije uspostavljenog dijaloga sa međunarodnom zajednicom i resornim Ministarstvom, ali i konstruktivno razmatranje svih prepreka koje su se u međuvremenu našle na putu finalizacije zaštite ovog područja.

  • 1

    Radio