SliderMN Više

Zanatlije će „kazniti“ Vladu i ministarsvo zbog lijenosti i partitokratije, imaćemo ogroman problem sa radnicima u toku sezone

Prej tvteuta14:16 24 April 2023

Zanatsko – preduzetnička komora Crne Gore dostavila je još u oktobru prethodne godine predlog Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma u kome se zahtijeva drugačiji pristup i postepeno delegiranje nadležnosti, ali su iz ministarstva ocijenili da je taj predlog zakona sa određenim nedostacima. U Zanatsko –  preduzetničkoj komori stekao se utisak da nema dovoljno interesovanja ni snage da se status zanatlija unaprijedi, što je za Televiziju Teuta ocijenio izvršni direktor te komore Boris Marđonović.

„Očekivali smo neke reforme, ali se ništa suštinski nije promijenilo, ostala je jedno potpuno rigidna struktura prema kičmenom stubu naše ekonomije a to je zanatstvo… U pitanju je 155 tržišno aktivnih zanata, koje su u EU regulisane profesije a mi u Crnoj Gori nemamo regulisane profesije. Ministarstvo je zauzelo stav da zadrži status kvo  i da ne popusti zone uticaja“, kazao je Marđonović gostujući u jutarnjem programu „Novi dan“.

Na pitanje da li Vlada i Ministarstvo ekonomskog razvoja u komori vidi neku vrstu konkurencije, Marđonović je kazao da je problema više.

„U pitanju je partitokratija i penaliziranje svih koji mogu da daju neki doprinos. Oni govore o našem manjku kapaciteta a mi smo sve to razvili. Oni imaju više stotina zaposlenih.a, ne znaju da navedu nijednu šifru djelatnosti za pojedine zanate dok  smo im mi sve to dali. To je potpuna nezainteresovanost i misle da,  ako bude više stručne prakse u dualnom sistemu da će nastavnici ostati bez normi, nema toga ko je zadovoljan postojećim stanjem ali niko ne želi da to promijeni“, poručio je Marđonović.

Poslušajte u intervjuu ispod i kakvi bi nas problemi mogli snaći ove ali i svake naredne sezone zbog nedostatka radne snage i stručnog kadra.

  • 1

    Radio