SliderMN Više

Zabrivanjajuće – sve više djece konzumira duvanske proizvode

Prej tvteuta10:27 1 Jun 2023

U Crnoj Gori raste broj pušača, a pogotovo zabrinjava podatak da je sve više djece uzrasta od 15 i 16 godina koji konzumiraju duvanske proizvode, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima. Prema posljednjim istraživanjima, u Crnoj Gori je 11 odsto petnaestogodišnjih i 18 procenata šesnaestogodišnjih pušača. Kada se radi o petnaestogodišnjacima, zabilježen je dupli rast pušača.

Kako ističu, među pripadnicima odrasle populacije, starosti od 15 do 64 godine, u posljednjoj deceniji evidentira se tendencija rasta upotrebe duvanskih proizvoda. Prema podacima posljednjeg istraživanja ponašanja stanovništva, zastupljenost pušača u opštoj populaciji iznosi 35,4 odsto, što je znatno više u odnosu na evropsku populaciju.

„Mada su podaci pokazali da je prevalencija pušenja, u populaciji Crne Gore, najviša među stanovništvom starosti između 45 i 54 godine (iznosila je gotovo 45 odsto), ostvaruje se značajan rast vrijednosti ovog pokazatelja i među mladima. Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima (GYTS istraživanje) i među šesnaestogodišnjacima (ESPAD istraživanje). Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom istom istraživanju. Kod djevojaka se bilježi tendencija povećanja nakon 16. godine i u 18. je bila veća nego kod vršnjaka muškog pola, kako je već istaknuto“, upozoravaju iz Instituta.

Oni objašnjavaju da su pomenuta istraživanja ukazala da se sve češće smanjuje starosna dob kada se počinje sa eksperimentisanjem sa duvanom, razumljivo je da su i komplikacije nastale zbog upotrebe sve izraženije i kompleksnije. Osim toga, dokazano je da je nikotin iz duvana uzrok pojave bolesti zavisnosti, koja je, kod mladih, vrlo često povezana sa upotrebom drugih psihoaktivnih supstancija tokom života.

  • 1

    Radio