DRUŠTVO Više

Zabrinjavajući podaci: 38 odsto mladih želi da napusti Crnu Goru

Prej tvteuta09:30 11 Avgust 2023

Uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana omladine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorava da su mladi u Crnoj Gori suviše marginalizovani da bi mogli da doprinose razvoju društva. Ukoliko se prioritetno ne poboljša omladinska politika u Crnoj Gori, nebriga o mladima će doći na naplatu u vidu većih talasa odlaska kvalitetnog kadra i ostanka onih apatičnih i pasivnih koji nemaju želju da doprinose pozitivnim promjenama, ocijenila je Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo.

” Istraživanje stavova mladih, koje je CGO sproveo uz podršku Ambasade SAD u Podgorici, ukazuje da mladi smatraju da bi Vlada Crne Gore morala ima sljedeće prioritete: obezbjeđivanje ljudskih prava i sloboda, smanjenje nezaposlenosti, ekonomski rast i razvoj, poboljšanje položaja mladih, borbu protiv kriminala i korupcije, socijalnu pravdu i bezbjednost za sve, poboljšanje položaja žena. S druge strane, Ujedinjene nacije upravo ovogodišnji Međunarodni dan omladine posvećuju zelenim vještinama mladih za održivi svijet, koje nisu toliko u fokusu mladih u Crnoj Gori”, rekla je Ćetković.

Ona naglašava da mladi u Crnoj Gori ne dobijaju adekvatne mogućnosti se zaposle i napreduju, što uz derogirani sistem obrazovanja, kojim su mladi tek srednje zadovoljni, ne stvara stimulativan okvir da ostanu u zemlji. Dodatno, mladi ne vjeruju političkim partijama, Skupštini i Vladi Crne Gore, niti misle da njihov glas ima uticaja na djelovanje institucija a politika ih, u ovom kontekstu, praktično ne pokreće.

“Kvalitativno istraživanje stavova mladih, koje je CGO sproveo kroz fokus grupe, potvrđuje nezadovoljstvo mladih postojećim političkim strukturama za koje cijene da im je primaran lični i partijski, a ne javni interes, kao i da rade na podizanju međuetničkih tenzija u državi. Mladi prepoznaju dva, međusobno povezana, razloga za takvo ponašanje – zaštita ličnih interesa političara i skretanje teme sa nemogućnosti sprovođenja pravih reformi u domenu ekonomije”, kaže Ćetković.

 U tom kontekstu, dodaje ona, nije iznenađenje što mladi u Crnoj Gori, poput svojih vršnjaka na zapadu, ne vide akutnim problem zagađenja i klimatskih promjena jer su im korupcija i nezapošljenost, kao i porast broja siromašnih i produbljivanje socijalne nejednakosti među građanima, u vrhu briga koje imaju.

Takođe, upozorava Ćetković, dominantna većina mladih vjeruje da se, po pitanju budućnosti, Crna Gora kreće u lošem ili čak i u veoma lošem pravcu i skoro 38 odsto mladih ima jasno definisan stav da želi da napusti Crnu Goru.

“Iz direktnih kontakata sa mladima, CGO saznaje da se oni koji žele da ostanu u Crnoj Gori, u značajnom, okreću religiji i tradicionalnim vrijednostima i da nemaju želju da  doprinose promjenama, dok oni koji imaju kritičko razmišljanje i akademske ambicije radije biraju da odu iz zemlje”, zaključila je Ćetković.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. avgusta, a uspostavljen je od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine u cilju podizanja svijesti o omladinskim pitanjima i povećanju napora potrebnih za rad na omladinskim politikama i programima.

  • 1

    Radio