SliderMN Više

Za ugovore o djelu uoči izbora plaćeno 1,6 miliona eura, povećani izdaci za službena putovanja

Prej tvteuta13:17 15 Oktobar 2022

Od početka avgusta, kada su raspisani lokalni izbori, pa do sredine septembra potrošeno je oko 1,6 miliona eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu, što je 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine.

Upravo u izbornom periodu neke institucije su znatno povećale troškove po ovom osnovu i u odnosu na prvi dio ove godine. Na primjer, Uprava prihoda i carina je u toku prve polovine septembra isplatila skoro 140 hiljada eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu. To predstavlja značajno povećanje potrošnje u odnosu na period prije raspisivanja izbora kada je za ove namjene trošeno po oko 60 hiljada eura mjesečno. Dodatno, prosječni mjesečni izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu u toku prošle godine su iznosili nepunih 40 hiljada eura.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u toku avgusta je isplatila skoro 80 hiljada eura za ugovore o djelu, iako su njihovi prosječni mjesečni troškovi za te namjene iznosili po oko 50 hiljada eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u toku avgusta je isplatilo preko 100 hiljada eura za ugovore o djelu, a prije raspisivanja izbora u prosjeku su trošili po oko 70 hiljada mjesečno.

Ministarstvo vanjskih poslova je u prvoj polovini septembra isplatilo skoro 130 hiljada eura za ugovore o djelu i skoro 140 hiljada u avgustu. Njihova prosječna mjesečna potrošnja za te namjene prije raspisivanja izbora je bila oko 126 hiljada eura.

U izbornom periodu rastu i troškovi službenih putovanja koji su za mjesec i po, od kada su raspisani izbori pa do sredine septembra, iznosili 775 hiljada eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potrošilo skoro 190 hiljada eura za službena putovanja u avgustu ove godine, od čega je 150 hiljada dato za službena putovanja u zemlji, što je skoro tri puta više od mjesečnog prosjeka u periodu prije raspisivanja izbora.

Kabinet Predsjednika Vlade je u prvoj polovini septembra na službena putovanja dao oko 50 hiljada ili preko pet puta više nego što je trošio u mjesecima prije raspisivanja izbora.

Na specijalizovanom portal MANS-a cistakampanja.me  građani mogu vidjeti podatke o potrošnji državnih institucija u izbornom peirodu. Posebno je izdvojena potrošnja za kategorije koje su u prethodnom periiodu bile predmet izbornih zloupotreba kao što su zapošljavanje, jednokratna socijalna davanja, beneficije i subvencije, putne troškove i izgradnju infrastrukture.

  • 1

    Radio