AKTUELNO Više

Za učenike dualnog obrazovanja na prvoj godini 60 eura džeparca

Prej tvteuta12:36 12 Septembar 2018

Nakon više godina, u jedinoj srednjoj školi u Ulcinju Srednjoj mješovitoj školi „Bratstvo – jedinstvo“ ove godine formirano je tri odjeljenja radničkih zanimanja,  i to kuvara, trgovaca i elektroinstalatera. Ovo je svojevrsni uspjeh za ovu školu koja je nekada brojala mnogo više učenika koji su se obrazovali za ove profile zanimanja. Brojnim apelima i kampanjama i ulcinjska srednja škola priključila se novom načinu obrazovanja, dualnom, gdje će učenici imati priliku da rade u nekim od najvećih i najeminentnijim preduzećima u Ulcinju.

„Vjerujem da ćemo ove godine probiti led i da će roditelji i učenici shvatiti značaj dualnog obrazovanja. Treći stepen obrazovanja podrazumijeva teoretski dio učenja u školi dok će praksu sticati kod poslodavaca. Naši učenici koji stiču obrazovanje u ugostiteljskim profilima praksu će obavljati u „Karizmi“ „, tvrdi direktor ove škole Husein Katana.

On je kazao da je Ministarstvo obrazovanja i prosvjete predvidjelo i stipendije u vidu besplatnog školovanja. Obzirom na to da je u ovoj školi mali broj učenika koji će biti obuhvaćeni dualnim obrazovanjem , postoji mogućnost da će se te stipendije dodijeliti većem dijelu učenika ove škole.

„Ministarstvo je opredijelilo skromne džeparce za učenike koji će na prvoj godini dobiti 60 eura na mjesečnom nivou, na drugoj 120 i na trećoj godini 180 eura, sa mogućnošću zaposlenja“, kazao je Katana.

 

  • 1

    Radio