AKTUELNO Više

Za godinu sklopljeno 170 brakova, od toga nijedan istopolni brak                                 

Prej tvteuta13:17 28 Decembar 2021

I dok je u 2020. godini zabilježen pad broja sklopljenih brakova zbog pandemije, u 2021. godini brojni parovi, iz Ulcinja ali i stranih zemalja odlučili su da krunišu svoju ljubav brakom. Tako je ove godine sklopljeno 170 brakova, dok je istovremeno prijavljeno 19 razvoda braka.

„U 2021. godini sklopljenoje  17 bakova, održano je 141 vjenčanje, od toga 88 u opštini i 53 van opštine, uz  29 naknadnih upisa. Nažalost, što se tiče razvoda imamo 19 prijavljenih razvoda. Prošle godine je zbog koronavirusa bio manji broj sklopljenih brakova – 124, a ove godine je sličan broj kao u 2019. godini“, kazala je matičarka u Opštini Ulcinj Rajka Prodanović.

Iako je služba matičara bila aktivna tokom cijele godine, najviše brakova tradicionalno se sklapa s jeseni. Za razliku od par decenija unazad, parovi se u nešto zrelijim godinama odlučuju na brak, pa je tako starosni prosjek mladenaca za djevojke 26, a za muškarce 30 godina.

I stranci su se u drugoj pandemijskoj godini odlučivali za Ulcinj kao destinaciju u kojoj će obaviti važan čin u svom životu, od toga dobar dio njih boravi upravo u Ulcinju, pa je tako sklopljeno 25 bračnih zajednica gdje su mladenci strana lica.

Od ove godine i  partneri istog pola  stekli su zakonsku mogućnost da sklope brak u Crnoj Gori. Do sada u najujužnijoj crnogorskoj opštini nijedan istopolni brak nije sklopljen, ali se tako nešto može očekivati već u narednoj godini.

 

S. Vukčević

  • 1

    Radio