SliderMN Više

Za dva dana se bira ponuđač za kućice na Adi, Dedić: Oglas u cjelosti ispunjava odredbe Zakona

Prej tvteuta11:52 3 Jun 2023

U ponedjeljak 5. juna ističe rok za  potencijalne ponuđače koji su zainteresovani za izdavanje kućića na Adi Bojani, na period od 25 godina za iznos od 1.385,000 eura sa PDV-om. I dok iz civilnog sektora i iz nekih političkih subjekata pozivaju Odbor direktora HTP „Ulcinjska rivijera“ da obustavi i poništi sporni oglas, predsjednik Odbora direktora Simo Dedić je u odgovoru Televiziji Teuta ocijenio da je „krajnje vrijeme da se tridesetogodišnji problem konačno riješi“, te da je oglas u skladu sa Zakonom o državnoj svojini.

uz kućice na oglasu i površina od preko sto hiljada kvadratnih metara

„S obzirom da se ovaj problem 30 godina stavljao pod tepih smatram da je krajnje vrijeme da se ono konačno riješi, međutim naravno da će civilni sektor uvijek imati otvorena vrata za saradnju. Zakon o državnoj imovini propisuje da se davanje u zakup stvari i drugih dobara u državnoj imovini između ostalog može vršiti na osnovu prikupljenih ponuda, dok je Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini propisano da se oglašavanje davanja u zakup nepokretnosti u državnoj svojini vrši objavljivanjem javnog poziva. S tim u vezi ukazujem da objavljeni Oglas po svom nazivu i sadržini u cjelosti ispunjava prehodno navedene odredbe s obzirom da iz istog jasno proizilazi da se radi o Oglasu za dostavu ponuda za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu nepokretnosti. Takođe bih istakao da su u Oglasu precizno navedeni uslovi zakupa, a čime je omogućeno svim zainteresovanim licima da se na adekvatan način upoznaju sa relevantim kriterijumima za odlučivanje po predmetnom Oglasu kao i da je odluka o davanju u dugoročni zakup predmetnih nepokretnosti donijeta u najboljem interesu društva, kao i da je postupak oglašavanja zakupa sproveden u cjelosti u skladu sa relevatnim propisima“, naveo je Dedić.

Dedić

Na pitanje da li će naturizam biti ugrožen novim projektom, Dedić je ocijenio da će naturizam kroz ovaj projekat biti unaprijeđen.

„Smatram da izdavanjem ovih kućica nipošto ne mogu biti ugroženi naturizam i nudizam, naprotiv ovime bi se pospješila ponuda Ade Bojane. Ako imamo u vidu da su te kućice u jako lošem stanju na ovaj način bi se samo unaprijedila turistička ponuda te lokacije i Adi Bojani dala vrijednost kakvu i zaslužuje“, navodi se u pisanom odgovoru našoj redakciji.

I dok političke partije, uglavnom iz redova Force, oštro kritikuju ovakav vid izdavanja pomenutih kućica i lokacije u dugoročni zakup i za iznos ne manji od 1,38 miliona eura, ocjenjujući da je takav pristup „crvena linija za dalju saradnju“, Dedić smatra da je u pitanju predizborna kampanja, te ih, kako kaže, „savjetuje da gledaju svoj minuli doprinos“.

„Što se tiče navoda političkih partija, razumijem da je u toku predizborna kampanja i da su to pokušaji da se uberu politički poeni. Političkim partijama savjetujem da gledaju svoj minuli doprinos koji su dali Ulcinju i vidjeće da je njihov doprinos skoro ravan nuli. Rukovodstvo HTP „Ulcinjska rivijera“ je i te kako raspoloženo da sasluša svaku dobronamjernu sugestiju koja bi pospješila rad ovog preduzeća“, zaključuje Dedić  za TV Teuta.

Iz Udruženja za zaštitu Ade Bojane „Srcem za Adu“ pozivaju čelnike HTP „Ulcinjska rivijera“ da odlože sporni oglas, te i da sagledaju sve važne aspekte zaštite tog područja, te i da bi u najboljem interesu tog turističkog i prirodnog bisera bilo da se napravi dugoročni plan  o njenom funkcionisanju i očuvanju.

Podsjetimo, osim Dedića, u Odboru direktora HTP „Ulcinjska rivijera“ su još i Mehmed Mila, Edin Pufja, Ratko Pejović i Vladislav Kojičić. Za člana Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte imenovan je Gzim Hajdinaga, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

 

  • 1

    Radio