SliderMN Više

Za 94 hiljade đaka danas počela škola

Prej tvteuta11:12 5 Septembar 2022

U Crnoj Gori, za 94 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola, danas počinje nova školska godina. Ministarstvo prosvjete uradilo je sve što treba da se nastava u školama vrati u normalu. Čas će trajati 45 minuta, odobreni su novi udžbenici i nastavni planovi i programi, usklađeni sa evropskim sistemima obrazovanja, nastavnici dobili smjernice, a sagrađena je još jedna osnovna škola u Podgorici koja će ublažiti prebukiranost, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović Radiju Crne Gore.

Zaštitne maske koje je Institut za javno zdravlje ranije preporučivao radi sprečavanja širenja korona virusa, a koje su bile obavezne prethodne dvije godine, đaci će od ove školske godine koristiti samo ukoliko to žele.

Besplatni udžbenici za osnovce podijeljeni su tokom avgusta, dok su srednjoškolci kupovali knjige. Najjeftinije su bile za maturante i koštale su 78,20 eura, dok su najskuplje za učenike prvog razreda srednje škole i iznose 105,20 eura.

Prema školskom kalendaru za 2022/23, nastavna godina biće završena, 13. juna naredne godine, dok je zvaničan završetak školovanja  učenike završnih razreda 19. maja naredne godine.

  • 1

    Radio