REGION/Svijet Više

Wudy proizvodi zaraženi listerijom povlače se sa tržišta Srbije, BiH i Italije

Prej tvteuta14:51 22 Septembar 2022

Od strane sistema za brzo obavještavanje Evropske unije – RASFF Upravi za veterinu Srbije stiglo je hitno obavještenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Kako se ističe, sprovodi se hitna kontrola uvoznih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena. „Proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, ističe Uprava za veterinu.

Bakterija listerija može, prema navodima Uprave za veterinu, da izazove trovanje hranom, naročito kod osjetljivih kategorija populacije.

„Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, navodi se u saopštenju, prenosi portal N1.

Agencija za bezbjednost hrane BiH dostavila je, kako se navodi sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izvještavanje.

„Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko zaražena bakterijom L. monocytogenes”, saopštila je Agencija za bezbjednost hrane BiH, navodi N1 Sarajevo.

  • 1

    Radio