SliderMN Više

Vrijeme je da se država i grad Ulcinj dogovore oko upravljanja Solanom, politička nestabilnost loša poruka za EU i investitore (VIDEO)

Prej tvteuta12:42 5 Mart 2023

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, NJ.E. Peter Felten boravio je prethodne sedmice u posjeti Ulcinju, a naša redakcija realizovala je intervju sa ambasadorom zemlje koja je veoma značajna ne samo za Crnu Goru, već i za Ulcinj.

Koliko je važan Ulcinj za Njemačku i Vas kao Ambasadora?

-Radujem se što sam danas u posjeti Ulcinju, iako sam u Crnoj Gori svega nekoliko mjeseci, Ulcinj je grad sa najviše dodirnih tačaka sa Njemačkom. Imamo njemačke turiste, rezidente koji su se odlučili da žive u Ulcinju, imamo njemačke investitore i investicije, imamo njemačku podršku u snabdijevanju vodom za piće kao i u kanalizacionoj infrastrukturi. Zatim, imamo održavanje njemačkog jezika, i naravno ulcinjsku Solanu gdje se danas i nalazimo, tako da mi je bilo jako važno da što ranije dođem u Ulcinj.

Upravo smo u muzeju ulcinjske Solane, u njenom muzeju koji je još uvijek u razvoju. Jedno od najznačajnih poglavlja za Crnu Goru je Poglavlje 27, a Solana je jedna od najbitnijih tema. Šta nedostaje po pitanju zatvaranja Poglavlja 27 koje se tiče zaštite životne sredine, godinama su njemački ambasadori ukazivali na značaj Solane, međutim još uvijek se čeka na konkretne korake.

-Da, Solana je pravi dragulj u regionu, koji ima ekološki značaj, ne samo za Crnu Goru nego i cijelu Evropu, jer se odavde sele ptice iz cijele Evrope. Odluka koja je donešena prije nekoliko godina, da se zaštiti i proglasi parkom prirode bio je važan korak, ali je sada važno uspostaviti menadžment strukture, koje su održive i koje će osigurati da se Solana tokom godina koje dolaze može upravljati. Dobar je razlog što se država Crna Gora i grad Ulcinj zajedno bave ovim pitanjem, i sada je pitanje, to jeste vrijeme pravih odluka i kako treba da izgleda struktura upravljanja, i sprovesti ove hrabre odluke. To ej važno iz razloga ekološke održivosti, ali i iz EU političkih razloga. Solana je važna za grad Ulcinj i za turizam, to je prosto nešto što se sada mora iskoristiti.

Da li i dalje postoji interesovanje SR Njemačke za investiranje u Solanu, obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo riječi o pronalaženju nekog rješenja, u vidu privatno – javnog partnerstva, dok se pominjao i  dolazak njemačkih investitora?

-Mi podržavamo razvoj ove strukture upravljanja Solanom, tako što imamo njemačkog eksperta koji sjedi u Ministarstvu ekologije. S druge strane, imamo nevladine organizacije iz Ulcinja i Crne Gore, poput Martin Šnajder Jakobi asocijacije i CZIP-a dobijaju finansijska sredstva od EU i njemačkih nevladinih organizacija. To znači da je Njemačka u ovom području veoma aktivna. Kako da se uspostave privredne strukture Solane? To mora da se odluči kada se osnuje preduzeće za njeno upravljanje, stoga stvarno mislim da je prvi korak koji mora da se načini da se država i grad Ulcinj zajedno dogovore oko imenovanja i krenu dalje.

Od Vašeg dolaska u Crnu Goru neke stvari se u našem društvu nijesu pomjerile s mrtve tačke. Njemačka je zajedno sa drugim članicama EU i zemljama Kvinte često slala poruke da se neke boljke konačno moraju riješiti. Kako gledate na cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori?

-Crna Gora je u stvarno teškoj političkoj situaciji. Tome nije razlog što neke značajne državne institucije ne funkcionišu, ali sada na sve gledam sa malo više optimizma. Prvi početak je bio izbor sudija Ustavnog suda i što sada imamo funkcionalni Ustavni sud, iako podvlačim da se izabere i četvrti sudija US, da bi to bio pravi novi početak. Slijede predsjednički izbori, građani će imati priliku da ispolje svoje mišljenje, i smatram da država mora imati Vladu sposobnu za djelovanje,   i preduslov za to bi prema mom mišljenju bili prijevremeni parlamentarni izbori, da bi narod mogao da iskaže mišljenje, a da Parlament postavi Vladu koja bi bila dovoljno stabilna da državu odvede naprijed na putu ka Evropskoj uniji.

Kako gledate na izbor sudija US, uzimajući u obzir činjenicu da su imenovanja u Crnoj Gori često uslovljena političkom podrškom i da nažalost nisu nezavisni.

-Veoma je važno da izabrane sudije Ustavnog suda budu pravi eksperti, i vjerujem da su tri kandidata koje je Parlament izabrao kvalitetni, ali takođe smatram da je i četvrti kandidat  ispunjavao sve uslove. Mislim da je važno što su se političke partije složile da i manjine imaju svog predstavnika u US. To je dobro za  političku klimu u zemlji. Šteta je što četvrti kandidat nije imao istu podršku kao i ostale sudije. Smatram da Crna Gora i sve partije u Parlamentu treba da iskoriste šansu i da izaberu četvrtog sudiju,  i time izaberu predstavnika manjina te da u konačnom US bude u punom kapacitetu.

Kako gledate na proevropski kurs CG?

-Čujem da preko sedamdeset odsto građana žele da se Crna Gora priključi Evropskoj uniji. To je najvažnije, jer građani o tome moraju iskazati mišljenje. Čujem od skoro svih političkih partija da se zalažu za članstvo u EU, i kada su u pitanju konkretna djelovanja sve partije stoje iza toga. Crna Gora je veoma daleko napredovala na putu ka EU i to je veoma pozitivno, ali u posljednje vrijeme je bilo veoma malo napretka, odnosno skoro nimalo. Stoga je ključno da postoji Vlada ima neophodnu večinu i da može djelovati , da svi ministri rade na tom e da se ostvari dalji napredak. Veoma je važno da se učine praktična napredovanja, i ono što je preostalo za Crnu Goru da odradi na putu ka EU nije nemoguće ali je neophodno da se sprovede, neophodno je da se eksperti dogovore i usvoje zakoni i pravilnici i to jeste težak posao. Potrebno je ekspertsko znanje ali i politička volja da se ekspertiza sprovede, ali nije nemoguće. Nažalost, u posljednjih mjeseci smo svjedočili što je izvještaj o napretku Evropske unije napretku potvrdio, da nije bilo mnogo napretka. Nadam se da će novi početak u Crnoj Gori donijeti novi zamah u pregovorima na putu ka EU.

Prema posljednjim podacima, njemački investitori u CG pokazuju izuzetno interesovanje za investiranje u našu zemlji. Kako investitori gledaju na naše tržište, da li je ono za njih stabilno i kakvim informacijama Vi raspolažete? Da li bi ova godina mogla donijeti značajne njemačke  investicije u Crnoj Gori?

Rado bih Vam govorio o velikim i uspješnim investicijama u Crnoj Gori, ali nažalost, to ne mogu.  Ima nekoliko projekata koji su započeti ali ne napreduju trenutno dobro. S druge strane, kada se pogledaju cifre o investicijama posljednih godina, vidi se da je veliki broj investicija u kupovini nekretnina. Ono što je neophodno za razvoj zemlje je proizvodnja i tu ima prostora za poboljšanje. Ono što je neophodno je politička stabilnost, zakonodavni okvir koji je povoljan za investicije, administrativni pravilnici koji funkcionišu kao i administracija koja djeluje odgovarajuće. Potrebna je dobra infrastruktura na primjer u energetici i saobraćaju, ali i kvalifikovana radna snaga. U ovim oblastima, tamo gdje uprava i Vlada mogu da djeluju ima potencijala za poboljšanje. Takođe, stabilnost okvira djelovanja je nešto što investitori jako cijene, i kada smo posljednjih mjeseci govorili o krizi Ustavnog suda, to su vjerovatno čuli i sami investitori.

Poslušajte ekskluzivni intervju sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori, NJ.E. Peter Feltenom za TV Teuta.

 

  • 1

    Radio