DRUŠTVO Više

Vozovima i dalje putuje značajan broj putnika, prosječno kašnjenje 14 minuta

Prej tvteuta11:21 7 Februar 2023

Prva asocijacija na željezničku stanicu je rastanak, nekada se sa ove stanice ispraćalo na stotine studenata, radnika, članova porodice i prijatelja koje smo uglavnom odavde pratili i dočekivali. Međutim, jedina željeznička stanica na crnogorskom primorju, željeznička stanica u Baru posljednjih godina broji manje putnika u odnosu prije dvije, tri ili četiri decenije jer drumski saobraćaj primat. Ipak, u Željezničkom prevozu Crne Gore zadovoljni su brojem putnika koji su koristili željeznički saobraćaj kroz zemlju u toku prethodne godine.

„Usluge Željezničkog prevoza Crne Gore u 2022. godini koristilo je nešto preko 645 hiljada putnika u lokalnom i oko 130 hiljada putnika u međunarodnom saobraćaju, to je neko  povećanje od nekih 40% u odnosu na 2021. godinu, dok su ostvareni prihodi oko 2,6 miliona eura prihoda“, kazala je PR menadžerka ŽP CG Jovana Jovanović za TV Teuta.

A upravo relacija Bar – Podgorica i Podgorica – Bar je najfrekventnija u zemlji, dok ne postoji podatak koliko Ulcinjana  koristi željeznički prevoz.

„U ukupnom udjelu putnika u lokalnom saobraćaju otprilike 64% gravitira upravo do Bara i od Bara“, kazala je Jovanovićeva, potvrdivši da se sve više povećava i broj putnika na relaciji Podgorica – Nikšić, te i da je najveće interesovanje za međunarodni prevoz u toku ljetnjih mjeseci upravo iz Bara, Sutomora, Virpazara.

Iz Željezničkog prevoza tvrde da su svi vozovi koji su upotrebi potpuno tehnički ispravni,  a najčešća kašnjenja uslovljena su uslovima na pruzi,vremenskim prilikama i neprilikama kao i radovima. Prosječno kašnjenje je smanjeno, i sada, barem zvanično, iznosi oko 14 minuta.

I dok su cijene goriva prethodnih godinu dana  skakale u nebo, cijene željezničkog prevoza ostale su iste, te je on ujedno i najpovoljnija prevozna varijanta.

„Željeznički prevoz predstavlja jedan od najpovoljnijih vidova javnog prevoza, na primjer cijena najskuplje karte u unutrašnjem saobraćaju od Bara do Bijelog Polja iznosi svega pet eura i 80 centi, dok su aktuelne i brojne povlastice za sve kategorije putnika od mjesečnih karata, grupna putovanja, studentske i đačke karte, za starija lica i mlade koje posjeduju posebne karte, kao i za one koje putuju sa biciklom“, dodala je Jovanovićeva.

Jovanović

Ako želite da doživite drugačije putovanje zemljom, posebno u  nešto toplijim danima, vožnja vozom kroz krajeve Crne Gore zasigurno će na putnike ostaviti snažan utisak, a posebno za  mlađe generacije, koje do sada možda i nijesu imali prilike da upoznaju krajeve naše zemlje kroz perspektivu  prozora voza.

Širu verziju priče sa željezničke stanice u Baru pogledajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio