SliderMN Više

Vozilo UPSUL-a spremno za akcije na vodi, spasioci pozivaju na oprez i izbjegavanje kupanja

Prej tvteuta15:28 4 Avgust 2023

Uprava za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama od ove godine na ulcinjskoj rivijeri patrolira specijalizovanim plovnim vozilom, koje u sigurne ruke spasioca Edisa Sijarića pomaže davljenicima, plivačima i drugim osobama koje se nalaze u nepovoljnoj situaciji van označenih granica, tačnije iza bova, a za samo nekoliko dana imali su desetak akcija i djelovanja na terenu. Sijarić je kazao da je ovo vrijedno vozilo izuzetno značajno za pomoć posebno davljenicima na moru, do kojih spasioci  nekada ne mogu brzo i sigurno stići.

„Od ove godine imamo dostupno vozilo, koje je specijalizovano za akcije na prostoru koje je van obilježenog dijela plaže, na nekoj većoj udaljenosti. Svi mogu pozivom na broj 129 da pozovu, ako uoče neke nepravilnosti ili slučajeve da prijave“, kazao je Sijarić za TV Teuta.

Pozivom na broj za hitne slučajeve na vodi  – 129, Uprava obaviještava gdje bi trebali reagovati u slučaju hitnosti, ali i na poziv spasilaca sa drugih kupališta kao i drugih građana.

 

Sijarić sa specijalizovanim vozilom za spašavanje na većoj udaljenosti

„Ja svakog dana barem dva put dnevno cijelom Veliko plažom patroliram preventivno, izađemo i na Maloj plaži, i gledamo gdje treba da reagujemo u datom momentu“, dodaje Sijarić.

Kako  nas ovog vikenda, prema najavama meteoroloških službi očekuje kiša i jugo, i u upravi ali i sami spasioci očekuju više posla, obzirom na to da plivači veoma često ne poštuju pravila na plaži i crvenu zastavicu, što rezultira i nesrećnim slučajevima. Ipak, u danima vikenda, budno oko spasilaca pratiće stanje kako na Velikoj tako i na Maloj plaži i drugim kupalištima u Ulcinju, dok su najveći izazovi ipak na Velikoj plaži i Adi Bojani, obzirom na jake struje koje su karakteristične za taj dio obale.

„Specifičnost Velike plaže su jake struje i izrazito veliki talasi kada je jugo. Imamo dobru relaciju sa spasiocima, oni me obavještavaju kada imaju potrebu za mnom, i sam radio kao spasioc preko 20 godina i znam koje su njihove potrebe. Istaknute su crvene zastavice, spasioci brinu veoma dobro o svim kupačima, ali je frekvencija kupača jako velika, i često ne slušaju upozorenja. Apelujem na kupače da obrate pažnju na upozorenja spasioca, da slušaju naredbe i preporuke jer oni najbolji znaju kada je bezbjedno kupanje a kada ne“, zaključuje Sijarić.

  • 1

    Radio