DRUŠTVO Više

Vojska pri kraju postavljanja dine, od nevremena oštećeno sedam najprodavanijih objekata

Prej tvteuta14:27 10 Februar 2023

Iako zakašnjeli, radovi na izgradnji pješčane odbrambene dine na obali Ade Bojane jedino su ad hoc rješenje za spas preostalih objekata ovog turističkog preduzeća. Iako je erozija na ostrvu iz godine u godinu sve vidljivija i ostavlja velike posljedice, novoimenovani direktor HTP Ulcinjska rivijera Ćamil Hodžić, za TV Teuta kazao je da su ovi radovi za sada jedina odbrana od talasa.

„Trenutno je Vojska Crne Gore sa njihovim bagerima i kamionima na Adi, koji nasipaju pijesak koji se nagomilavao, kako bi zaštitili ovaj dio koji najizloženiji uticajima prirode i roširili plažu. Oni su počeli prije nekih dvadesetak dana sa određenim pauzama zbog vremenskih prilika, i očekuje se završetak radova za nekih desetak dan dok se radovi ne privedu kraju“, kazao je Hodžić.

Narednih dana očekuje nas lijepo i sunčano vrijeme, no sve do maja novo nevrijeme može ponovo ugroziti objekte i ostrvo. Hodžić se nada da će novi bent izdržati nove neprilike.

mehanizacija Vojske Crne Gore

Za sada nije poznat iznos štete od prethodnih nevremena, jer Komisija za procjenu štetu nije izašla na teren. Poražava i činjenica da su najatraktivniji turistički objekti ovog preduzeća nefunkcionalni za narednu sezonu.

„Nažalost je djelimično ili potpuno uništeno sedam  soba tipa L koje smo najlaške i najbolje prodavali. Mi smo tražili od Komisije za procjenu štete i elementarnih nepogoda, izašli smo sa dopisom da nam pomognu u tom dijelu, prošle godine je bila pomoć, nadamo se da neće izostati  ove godine jer je ove zime šteta još veća“, zaključuje Hodžić. 

Stručnjaci već duže vreme upozoravaju da su prirodni faktori nezaustavljivi, da erozija ne prestaje i da bi Ada Bojana mogla nestati za 50, 60, 100 godina zbog klimatskih promena dok istovremeno neki stručnjaci ističu da je sve manje nade da se erozija može u potpunosti zaustaviti.

  • 1

    Radio