AKTUELNO Više

Vlade zemalja Zapadnog Balkana čvrsto podržavaju inkluziju Roma

Prej tvteuta15:10 20 Oktobar 2022

 

  1. 10. 2022. godine

PODGORICA – Resorni ministri zemalja Zapadnog Balkana odgovorni za pitanje inkluzije Roma okupili su se danas u Podgorici, čvrsto podržavši dogovorene ciljeve u pravcu okončanja diskriminacije nad Romima i unapređenja ne samo prilika koje ta zajednica ima u dijelu obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, već i u pogledu inkluzije Roma u digitalne i zelene agende. Realizacija svih tih obaveza, shodno definicijama iz Deklaracije partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU (Deklaracija iz Poznanja), biće doprinos napretku zemalja na njihovom evropskom putu.

„Ovaj događaj simbol je posvećenosti vlada zemalja regiona zadatku da građani romske nacionalnosti osjete da državna uprava podjednako radi i za njih. Nijesu prihvatljive diskriminacija, segregacija i getoizacija”, naveo je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Ovo je treći godišnji ministarski sastanak na temu inkluzije Roma, čiji je fokus bio na razvoju situacije u protekloj godini i postizanju saglasnosti o novim ciljevima za godinu pred nama. Iako su vlade svih zemalja usvojile nacionalne strategije inkluzije Roma u nastojanju da se usklade s „Okvirom EU za jednakost, inkluziju i učešće za period 2020-2030“, istaknuto je da je pandemija COVID-19 odložila napredak, kao i da sadašnja kriza u snabdijevanju energijom i hranom nesrazmjerno pogađaju najranjivije slojeve stanovništva.

„Svi moramo više i bolje“, naglasio je ministar ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fatmir Gjeka. „Ovaj susret dobra je prilika za razgovor o integraciji Roma, ostvarenim rezultatima i postojećim izazovima, a sve u svijetlu kulturoloških, multietničkih i socioloških sličnosti naših zemalja“.

Danas okupljeni ministri saglasili su se o realnim ali ambiciznim zadacima vezanim za opredjeljivanje deset posto mjera aktivnog zapošljavanja za Rome, garantujući da postojeća inflacija i budžetski rezovi neće ugroziti podršku najranjivijoj romskoj populaciji i obavezujući se da će implementirati zaključke s nedavno održanog regionalnog digitalnog samita koji se odnose na romsku populaciju.

„Investiranje u inkluziju Roma mudra je politička inicijativa – ako joj se pruži neophodna podrška, ta mlada i rastuća zajednica može dati veoma pozitivan doprinos ekonomskom razvoju regiona“, rekao je Rikardo Seri, zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. „Ulozi su visoki u regionu, ne samo za Rome, već za sve građane. Ako vlade budu kasnile u realizaciji svojih obaveza, region će se suočiti s ekonomskim, političkim i društvenim problemima. Drago nam je što vidimo da vlade zemalja regiona drže pitanje Roma visoko na političkoj agendi“, izjavila je Neda Korunovska iz Fondacije otvoreno društvo.

Zaključci s današnjeg ministaskog sastanka biće upućeni na formalno usvajanje na Berlinskom samitu u novembru. Domaćin današnjeg susreta bilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, a događaj je održan uz podršku Evropske unije i Fondacije otvoreno društvo.

 

  • 1

    Radio