Vlada smijenila direktoricu MONSTAT-a

Prej tvteuta14:49 21 Septembar 2021

Vlada je na elektronskoj sjednici u ponedjeljak smijenila direktorku Uprave za statistiku Monstat, Gordanu Radojević, zbog nepravilnosti u radu, potvrđeno je agenciji Mina-business iz Vlade.
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je ranije postupak za razrješenje Radojević zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu koje su pronađene u godišnjem izvještaju Monstata za prošlu godinu.

Uvidom u izvještaj za prošlu godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što prethodno citirana odredba zakona jasno navodi kao obavezan sadržaj izvještaja, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja.

Radojević je smijenjena i zbog ukazivanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim je utvrđeno da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način navodno nanio štetu državi.

  • 1

    Radio