EKONOMIJA Više

Vlada: 25. marta počinje bušenje koje će pokazati ima li nafte u crnogorskom podmorju

Prej tvteuta14:55 12 Mart 2021

Italijansko- ruski konzorcijum Eni-Novatek  25. marta počeće prvo istražno bušenje koje bi trebalo  da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopštili su na konferenciji za novinare ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić i državni sekretar u tom resoru Marko Perunović.

“Optimisti smo po pitanju ovog posla i očekujemo značajne benefite, da diverzifikuje ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga. Želim da naglasim da je Vlada posvećena pitanju zaštite životne sredine i vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda”, istakao je Bojanić. Perunović je kazao da se očekuje da 13. marta u kasnim večernjim časovima platforma “Topaz Driller” za bušenje dođe u Crnu Goru.

“Prva naftna bušotina će biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine. Biće potrebne dodatne inspekcije, a sa sada se sve radi po procedurama. Optimisti smo i preliminarni podaci koji upućuju na bušenje su dobri”, rekao  je Perunović, prenosi CDM.

Bojanić je istakao da očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da više ne bude zavisna samo od turizma i usluga.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.

  • 1

    Radio