Aktuale Më shumë

Viti 2021 është viti i gjashtë më i ngrohti në histori

Prej tvteuta20:43, 16 Janar 2022

Pas dy vitesh radhazi (2019 dhe 2020) që u renditën ndër tre më të ngrohtat në histori, Toka ishte një planet paksa më i ftohtë në vitin 2021. Sipas analizës së shkencëtarëve nga Qendra Kombëtare për Informacionin Mjedisor, në vitin 2021 ajo zuri vendin e gjashtë në listën e viteve më të ngrohta në histori, e cila daton nga viti 1880.

Temperatura mesatare e sipërfaqes së tokës dhe oqeaneve në vitin 2021 ishte 0,84 gradë mbi mesataren e shekullit të 20-të. Ai shënoi gjithashtu vitin e 45-të me radhë (që nga viti 1977) me rritjen e temperaturave globale mbi mesataren e shekullit të 20-të. Të gjitha vitet ndërmjet 2013 dhe 2021 janë ndër dhjetë më të ngrohtat në histori.

Temperatura e sipërfaqes së tokës dhe oqeaneve në hemisferën veriore ishte gjithashtu e gjashta më e lartë e regjistruar, me 1,09 gradë mbi mesataren.

Duke parë vetëm zonat tokësore të hemisferës veriore, temperatura ishte e treta më e ngrohta në histori, pas vitit 2016, e cila është e dyta më e ngrohta dhe rekord më e ngrohtë në vitin 2020.

Marrëveshja e Parisit për Klimën në vitin 2015 synon të mbajë rritjen e temperaturës globale nën dy gradë Celsius dhe, nëse është e mundur, brenda një maksimumi 1.5 gradë, në mënyrë që të parandalohen pasojat më të këqija të ndryshimeve klimatike.

  • 1

    Radio