SliderMN Više

(VIDEO) Ulcinju neophodni veliki hoteli, loša infrastruktura i neznanje tjera i goste i investitore

Prej tvteuta10:08 30 Januar 2023

Ulcinjani su u novu 2023. Godinu ušli sa novim obećanjem i nadom, da bi se u ovoj godini, i to veoma brzo, mogao potpisati ugovor za izgradnju novog hotela na mjestu nekadašnjeg hotela „Galeb“, čiji je investitor kompanija „Sunny Palace“ iz Kotora. U okviru emisije „Focus“, izvršni direktor Udruženja hotela Crne Gore Boris Marđonović i menadžer hotelijerstva Ćazim Hodžić, govorili su o spremnosti najjužnije opštine za takve hotele, i o najvećim nedostacima sa kojima se Ulcinj bori već godinama.

Gosti su između ostalog veoma kritikovali nesposobnost prethodnih vlasti da zadrži i iskoristi potencijalne investitore, ali su, prema riječima Borisa Marđonovića mnogi pobjegli zbog , kako kaže – arogancije, neznanja i nesposobnosti čelnih ljudi, kako u Opštini Ulcinj tako i u Vladi Crne Gore i ministarstvu turizma.

„Sa moje strane gledišta, investitori moraju da imaju jedan predvidljiv ambijent i mnogo podrške da bi mogli svoje novce da plasiraju. Nedavno smo imali jedno veoma negativno iskustvo, gdje je jedan investitor i vlasnik jednog patenta za obnovljivi izvor energije, koji je imao ugovor sa investitorom da uloži 500 miliona eura, mi smo ga pratili, bili smo mu 24 sata na usluzi, obišli smo sve institucije, i na kraju zbog ignoracije, arogancije i inkompetencije čovjek je odustao i to je nešto što me baš brine“, kazao je Marđonović.

Menadžer hotelijerstva i vlasnik jedne turističke agencije iz Ulcinja, Ćazim Hodžić, ocijenio je u „Fokusu“ da ne samo Ulcinj, već i drugi gradovi u Crnoj Gori kubure sa nizom problema, ali je ocijenio da bez velikih hotela i rizorta ulcinjski turizam ne može ići naprijed. On vjeruje da će se u Ulcinju ubrzo graditi veliki hoteli, te smatra da svi u lancu turizma moraju dati sve od sebe da se Ulcinj razvije u kvalitetnom pravcu.

„Kako bi se razvijao turizam, ti ljudi moraju negdje da odsjednu – osnovni smještaj su hoteli i rizorti. Bez novih hotela i rizorta sve pada u vodu. Da bi rasli kao destinacija, moramo  imati  hotele određene kategorije koji su u stanju da generišu prihode i da sami po sebi osposbljavaju kadar koji će sjutra da radi i rukovodi taj hotel… Ako se otvori jedan, dva, tri hotela – svi oni moraju da zapošljavaju određeni broj radnika, nemamo dovoljno stručnog kadra, ni u Ulcinju ni u Crnoj Gori, posebno u rukovodećem dijelu, vjerovatno će u neki od ovih novih hotela biti dovedeni stručnjaci  sa strane koji će voditi hotel, a niže pozicije će pripasti nama lokalnom stanovništvu, ali to će biti na početku. Bez hotela ni naš kadar ne može da se razvije i obuči,“ kazao je između ostalog Hodžić.

Između ostalog, poslušajte i ko je kriv  što nam investitori izmiču iz ruke, da li je realno očekivati da bi Ulcinj mogao postati destinacija elitnog turizma, i koje su promjene prijeko potrebne kako bi se veliki hoteli adekvatno „dočekali“.

Poslušajte više iz emisije „Focus“ u intervjuu ispod:

  • 1

    Radio