SliderMN Više

(VIDEO) „Slikarstvo je dio mene, na Adi sam pronašla mir“

Prej tvteuta14:53 19 Oktobar 2022

Biti umjetnik znači vjerovati u život. Mila Đerković, akademska slikarka, kreatorka i kostimografkinja  rođena u Titogradu sredinom prošlog vijeka, neko je ko će vam na prvi susret dokazati da jedino umjetnici, bez obzira na surovi svijet oko nas – do zadnjeg daha vjeruju u život.

Malo je umjetnika kao što je Mila. Nenametljiva, a prisutna, vedrog i mladačkog duha, izuzetno emotivna po prirodi, što odražava i na svojim slikama koje slika preko pet decenija.

Likovno obrazovanje je stekla na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu studirala je slikarstvo. U Splitu je diplomirala likovne umjetnosti, nakon čega kreće njena putešestvija po Crnoj Gori, Jugoslaviji, Evropi…
Za Pariz je izuzetno vezana, u kom je svoje slike izlagala šest puta. Pored slikanja, dugi niz godina svoju umjetničku ekspresiju prenijela je i na tekstil, radivši u nekadašnjem „Titeksu“, regionaolnim  i domaćim pozorištima, kao i na Televiziji Crne Gore.

Izlagala je svoja djela u mnogim galerijama širom Crne Gore, Srbije, Francuske i Njemačke a učesnica je i mnogih zajedničkih izložbi i likovnih kolonija, dok je za Ulcinj vezana skoro tri decenije, konkretno na Adi, gdje u svojoj drvenoj kolibi stvara umjetničke slike, najčešće sa motivima iz naše zemlje.

Pogledajte u prilogu intervju sa slikarkom Milom Đerković.

  • 1

    Radio