AKTUELNO Više

Veliko interesovanje za čipovanje i vakcinaciju pasa i u Ulcinju

Prej tvteuta12:45 12 Septembar 2020

U veterinarskim ambulantama u Crnoj Gori već duže vrijeme traje akcija identifikacija i registracija pasa čipovanjem, što je inicijativa koju je pokrenula Uprava  za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Tako i vlasnici pasa u Ulcinju po izuzetno niskoj cijeni od svega dva eura, pored čipovanja, mogu obezbijediti i pasoš za svog kućnog ljubimca, čime se želi smanjiti broj neevidentiranih pasa u Crnoj Gori, ali i iskorijeniti bolest bjesnila vakcinacijom koja je u sklopu ove akcije.

Prema riječima veterinara Dželala Myrtje, do sada je brojka čipovanih i vakcinisanih pasa u Ulcinju na solidnom nivou.

„Ovom akcijom nastoji se upotpuniti baza podataka o psima u Crnoj Gori, jer i dalje postoji veliki broj pasa koji nijesu u evidenciji. Cijena čipovanja, vakcinacije i izrade pasoša je inače mnogo veća, ali je uz pomoć Uprave ta cijena svega dva eura, i pozivam vlasnike pasa u Ulcinju da iskoriste ove povoljnosti“, kazao je Myrtja.

Identifikaciji pasa podliježu svi psi koji nijesu identifikovani u skladu sa propisima, kao i novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Nakon unošenja podataka u bazu u svakom momentu se može provjeriti vlasništvo životinje, a i vlasnici stiču jedan od neophodnih uslova da svog ljubimca mogu voditi van granica Crne Gore.  U planu je pokretanje slične akcije i za mačke, međutim, zbog brojčanosti pasa u Crnoj Gori, akcija je prvenstveno namijenjena psima, najviše iz razloga iskorjenjivanja bjesnila.

  • 1

    Radio