SliderMN Više

Veliki broj djece bez obavezne vakcinacije: Protiv roditelja 547 prijava, kažnjeno njih 94

Prej tvteuta14:49 12 Novembar 2022

Sudovi za prekršaje su u protekle tri godine novčano sankcionisali 94 roditelja zbog nevakcinisanja djece, a najveća novčana kazna je iznosila 800 eura. Prema podacima sudova od 2020. godine do sada podnijeto je 547 predloga za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu po kalendaru obavezne iminuzacije, od kojih je 237 riješeno. Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu djecu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Prema podacima IJZ, preko 50 odsto mališna uzrasta od dvije godine nije vakcinisano, dok ukupno 25.000 djece do 18 godina nije primilo vakcinu. Po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje koji odbiju da vakcinišu djecu po kalendaru obavezne imunizacije.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić ističe za „Dan“ da sudovi izriču simbolične kazne za odbijanje i odlaganje vakcinacije i da se na taj način problem ne rješava.

„Kalendarom obavezne imunizacije je propisano da djeca moraju biti vakcinisana do određenog uzrasta, a zadatak inspekcije jeste da prilikom obilaska domova zdravlja prikuplja podatke o kašnjenju vakcinacije i protiv roditelja koji ne poštuju zakon pokreću postupke. Vrlo često sudovi izriču simbolične kazne od 100 eura roditeljima,. dok izostaje pouka da je vakcinaciju potrebno sprovesti u nekom definisanom vremenskom roku. To stvara percepciju da plaćanjem kazne koju izriče prekršajni sud prestaje obaveza roditelja da vakciniše dijete. Potrebno je da država donese jasne i decidne propise kojima će se osigurati obuhvati vakcinacijom. Trenutna obaveza proizilazi iz Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti, koji u članu 27 navodi da je roditelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv navedenih bolesti. Istim zakonom u članu 74 propisana je kazna od 100 do 2.000 eura za odbijanje ili onemogućavanje vakcinacije“, kaže Popović Samardžić.

Popović Samardžić ističe da su studije utvrdile da MMR ne dovodi do pojave bolesti niti autizma.

  • 1

    Radio