POLITIKA Više

Velika očekivanja od nove, podmlađene Vlade

Prej tvteuta13:44 5 Decembar 2020

Crna Gora dobila je novu vladu, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem I u kojoj posle 3 decenije nema DPS-a. Glasalo je 70 poslanika – 41 poslanik je bio za, 28 je bilo protiv, dok je poslanik Genci Nimanbegu bio uzdržan. Vlada će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, jedinog predstavnika manjina, ulcinjanina Dritana Abazovića.
Prva čestitka novoj Vladi i premijeru Krivokapiću stigla je sa međunarodnih adresa, tačnije od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

„Američka ambasada u Podgorici raduje se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u čestitci. Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke poručila je da se SAD raduju daljem jačanju našeg partnerstva sa Vladom i građanima.

„Imenovanje nove vlade u Crnoj Gori predstavlja pozitivan korak naprijed, nakon izbora u avgustu i konstituisanja novog parlamenta, navode u Evropskoj komisiji“, saopštila je  portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez za TVCG. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je novoj crnogorskoj Vladi, pozdravljajući njenu posvećenost evropskom putu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novoizabranom predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Кrivokapiću i poručio „da će Crna Gora u Srbiji imati iskrenog partnera“.

Nova, manje -više nepoznata lica u Vladi Crne Gore svakako će obilježiti njeno novo poglavlje.

Od 12 ministara, javnosti je  poznato tek polovina imena. U Krivokapićevom kabinetu biće samo jedan potpredsjednik, lider GP URA i prvi Albanac koji je imenovan na toj funkciji, Dritan Abazović, kao i 12 ministara. Abazović će biti zadužen za bezbjednosni sektor i koordinaciju službi. Na čelu Ministarstva  unutrašnjih poslova biće Sergej Sekulović, advokat, civilni aktivista i politički analitičar. Za ministra spoljnih poslova imenovan je Đorđe Radulović koji je zaposlen u tom Ministarstvu od 2011. godine,a  bio je zamjenik crnogorskog ambasadora u Rumuniji. U foto finišu  je na čelu  ministarstva odbrane imenovana  Olivera Injac, predavačica na predmetu bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica, koja je od 2000. do 2008. godine bila je savjetnica u Upravi policije.

Novoimenovani ministar pravde i manjinskih prava, advokat Vladimir Leposavić, bio je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske  i član pravnog tima koji je u prethodnom periodu radio na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti. U Vladi će biti i onih mlađih ministara, poput Milojka Spajića, magistra finansijskog inženjeringa i člana savjetničkog tima Zdravka Krivokapića, kojemu je pripala funkcija  ministra finansija i socijalnog staranja. Ministar ekonomskog razvoja biće Jakov Milatović, koji je magistrirao ekonomiju na renomiranom Univerzitetu Oksford.

Nekadašnji poslanik Pozitivne CG, ali i kandidat za predsjednika države na izborima 2018. godine, Mladen Bojanić biće na čelu novoformiranog Ministarstva kapitalnih investicija. Najveću pažnju privuklo je imenovanje prof. dr Vesne Bratić za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, koja je profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.  Nimalo lak zadatak u borbi za spas zdravstva imaće  dr Jelena Borovinić – Bojović,  sada već  ministarka zdravlja, koja je bila zadužena za liječenje mitropolita Amfilohija. Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija biće  Tamara Srzentić, koja je svoje visoko obrazovanje stekla u SAD, na Univerzitetu u Kaliforniji a ima već 15 godina iskustva u vladinim reformama.  Ministar  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće  dr Ratko Mitrović, univerzitetski profesor arhitekture. Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

  • 1

    Radio