SliderMN Više

Večeras pomjeramo sat unazad, da li znate zašto?

Prej tvteuta13:20 29 Oktobar 2022

Uprkos najavama da bi zbog štednje električne energije prelazak na zimsko računanje vremena možda moglo da bude odloženo, u nedjelju ćemo ipak pomjeriti kazaljke na satu za jedan čas unazad.

Do početka epidemije korona virusa bilo je više rasprava o ukidanju ukaznog (ljetnjeg) računanja vremena i prije četiri godine je i EU bila veoma blizu tome. Ubrzo je izglasano da tako i bude, i zemljama članicama EU je dat rok do aprila 2020. da se izjasne. Međutim, kako je u martu proglašena pandemija, borba sa virusom postala je priortitet, dok su ljetnje i zimsko računanje vremena ostali po strani.

Saglasnost još uvjek nije postignuta, te se tako širom Evrope nastavila praksa da se dva puta godišnje pomjera vreme.

Za razliku od prethodnih godina, ove se polemiše o ukidanju pomjeranja kazaljki, zbog najave jedne od najtežih zima u posljednjih skoro 70 godina. Svi razmišljaju kako da uštede gas i struju i da bi možda ipak vrijedjelo ukinuti periodičnu promjenu računanja vremena i dodatno smanjiti potrošnju struje. Mnogi su na prijedlog odgovorili da od uštede nema ništa, jer ako mrak, recimo, pada u 16.30, a ne u 17.30 časova, znači da i kasnije sviće i da će ušteda „ispariti“ u jutarnjim satima.

  • 1

    Radio