SliderMN Više

Večeras otvaranje Pelješkog mosta, benefiti i za Crnu Goru

Prej tvteuta11:05 26 Jul 2022

U Hrvatskoj će  za saobraćaj danas biti otvoren Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt čiju izgradnju je sa gotovo 80 odsto finansirala Evropska unija iz svojih fondova.

Most je dio projekta „putne povezanosti sa južnom Dalmacijom“ i predstavlja najvažniji geostrateški projekat od nacionalnog interesa, jer je njegovom izgradnjom uspostavljen teritorijalni kontinuitet hrvatske teritorije, prenosi N1. Ukupna vrijednost projekta procjenjivana je na 420.3 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice kod Stona.

Pelješki most spada među pet najvećih evropskih mostova preko morskih zaliva koji su sagrađeni na početku 21. vijeka i spada u svjetski rang, a najveći izazov bilo je projektovanje temelja s obzirom da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području. Pelješki most koji spaja jug Hrvatske s ostatkom države, važan je ne samo za Hrvatsku nego i za širi evropski prostor.

most se gradio iz fondova EU

Prvi automobil koji će preći most na večerašnjem   svečanom otvaranju  oko 22 sata biće Rimac Nevera, najmoćniji električni automobil današnjice, koji je proizvela hrvatska kompanija Rimac automobili, a na mostu će se susresti sa automobilom trostrukog šampiona Evrope Nike Pulića.

Most sada povezuje hrvatsku teritoriju iz pravca Makarskog primorja do Dubrovačkog primorja preko Jadranskog mora i zaobilazi teritoriju Bosne i Hercegovine i grad Neum u BiH. Vozači koji saobraćaju obalom južne Hrvatske više ne moraju prelaziti preko graničnog prelaza  Bosne i Hercegovine.

Most će značajno olakšati i ubrzati dolazak turista i dijaspore u Crnu Goru, te je otvaranje ovog velelepnog mosta izuzetno pozdravljeno i u našoj zemlji. Ono što je važno naglasiti je da će prelazak preko mosta biti besplatan.

  • 1

    Radio