SliderMN Više

Veče posvećeno Radmili Đačić – ikoni muzičke kulture Ulcinja

Prej tvteuta14:21 13 April 2023

Četrdeset godina izuzetno plodosnog radnog vijeka, posvećenost muzici i djeci, ali i nadasve ljudski kvaliteti ono je što je krasilo Radmilu – Radu Đačić, profesoricu muzičke kulture koja je u Ulcinju ostavila neizbrisiv trag, gdje god je mogla.

Omaž Đačićevoj nedavno je upriličen u Osnovnoj školi „Boško Strugar“, gdje je počela i svoj prvi radni angažman u Ulcinju, a za života svoju karijeru samo je nadograđivala. Na kulturnoj večeri, o životu i djelu pokojne profesorice Rade govorili su njeni prijatelji, kolege, i ono što im je svima zajedničko bilo jesu riječi hvale, ali i žal zbog njenog preranog odlaska.

„Punih 14 godina postoji jaka želja i potreba da upriličimo omaž posvećen našoj nadasve uvaženoj i dragoj koleginici, radmili Radi Đačić, rođenoj Strugar. Srećni smo što smo u prilici da našu želju konačno i realizujemo… Prenosila se gradom vijest da je prestiž pjevati u troglasnom horu kojim je nastavnica Rada dirigovala i biti nosioci mnogobrojnih nagrada koje su se sa takmičenja širom Jugoslavije donosile u školu „Boško Strugar“ i u naš lijepi grad“, kazala je direktorica Osnovne škole „Boško Strugar“ Mladenka Perić.

Radmila – Rada Đačić, rođena Strugar, jedna od najeminentijih i najkvalitetnijih prosvetnih radnica koji su došli u Ulcinj. Osnovala je hor škole „Boško Strugar“ u skromnim uslovima, radila sve važne školske i  gradske događaje i podigla nastavu muzičke kulture na zavidni nivo. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, osvajala nagrade sa horovima u državi i regionu i jedna je od osnivača i članica tadašnjeg inicijalnog odbora za formiranje ŠOMO Ulcinj. Posvećena koleginica, spremna da sa najiskrenijim emocijama podijeli tuđu muku i radost. Tako opisuju pokojnu Radu muzičarku njene kolege,bivši učenici i komšije.

porodica i prijatelji Rade Đačić

O ovoj izuzetno stamenitoj i posvećenoj ženi, govorili su njene bivše učenice Fatime Buzuku, Maida Resulbegović Goca, nekadašnje koleginice i prijateljice Lisjenka Marsenić, Milanka Mihailović, Munevera Vučeković, Hatidža Đoni…

Đačićeva sa kolegama

Na kulturnoj večeri prikazan je kratki film o njenom životu i djelu, koji je samo djelić svega onoga  po čemu je profesorica Rada bila poznata.

Kulturnom događaju u školi „Boško Strugar“ prisustvovali su brojni poznavaoci, prijatelji, kolege, učenici ali i porodica i prijatelji ove prosvetne legende Ulcinja.

Opširniju verziju ovog događaja možete pogledati u emisiji „Hronika Ulcinja“, u petak od 20:30h. 

  • 1

    Radio