AKTUELNO Više

V. Buzuku: „Neću sjedjeti skrštenih ruku“

Prej tvteuta15:57 22 Januar 2018

Na funkciji glavnog gradske arhitekte za teritoriju opštine Ulcinj imenovan je poznati arhitekta Valjon Buzuku. Pozicija glavnog arhitekte  ustanovljena je novim Zakonom o prostornom planiranju i izgradnji objekata, a za njeno obavljanje je potrebno visoka stručna sprema i radno iskustvo duže od 10 godina u arhitekturi i urbanizmu, te je, cijeneći njegovu stručnost, profesionalnost i dosadašnje radno iskustvo, predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu  Buzukua odabrao jer je  ispunjavao sve uslove za uspješno vršenje ove dužnosti. Gostujući u jutarnjem programu TV Teuta, Buzuku je detaljnije opisao koje će biti njegove ingerencije nakon imenovanja za glavnog arhitektu.

„Glavni gradski arhitekta imenuje se u cilju sprovođenja državnih smjernica razvoja arhitekture, i one se moraju donositi u roku od godinu dana nakon donošenja zakona. Takođe, tu je unaprijeđenje arhitektonskih rješenja grada, naselja, trgova i sl., unaprijeđenje vizuelnog efekta tih objekata kao i promocija najbolje prakse arhitekture i urbanizma. Glavni gradski arhitekta daje saglasnosti na idejna rješenja objekata i javnog prostora, daje saglasnost za vizuelni izgled objekta, urbanističkog projekta, izrađuje programski zadatak za urbanistički projekat i daje saglasnost za vizuelni izgled svakog privremenog objekta. Dakle, sve što se tiče gradnje mora proći kroz određeni filter“ objašnjava Buzuku.

Dok ne prođe zakonski rok od godinu dana od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji objekata, Buzuku tvrdi da neće sjedjeti skrštenih ruku.

„Želio sam da na početku okupim sve eminente projektne biroe u Ulcinju, i da svi zajedno daju idejna rješenja i ideje za planiranje da bi na kraju imali jednu sintezu svih ideja  i mišljenja, što bi se zasigurno pokazalo kao najbolje rješenje“, dodaje Buzuku.

  • 1

    Radio