SliderMN Više

Ustavni odbor saslušao Gučija – „ne postoji nijedna prepreka da budem imenovan za sudiju“

Prej tvteuta15:45 1 Decembar 2021

Advokat Sulejman Guči, kandidat za sudiju Ustavnog suda, saopštio je juče da ne zna i ne sjeća se nijedne partijske odluke te sudske istance i ocijenio da se protiv njega vodila kampanja kako bi se sabotirao njegov izbor. On se po drugi put kandidovao za sudiju, a juče je odgovarao na pitanja članova Ustavnog odbora otvoreno kazavši da je prijatelj sa poslanikom DPS-a Luiđem Škreljom, svojim sugrađaninom, ali je istakao da što se tiče stručnih referencija, ne postoji nijedna prepreka da bude imenovan za sudiju. Ocijenio je da je poljuljan ugled Ustavnog suda zbog dodjele stanova i kredita sudijama, te da treba birati ljude koji će riješiti probleme nagomilane u instituciji.

Poslanika Demokrata Vladimira Martinovića interesovalo je koja je najveća pravna vrijednost koju Ustav treba da štiti i da li smatra da je sadašnji Ustavni sud donosio partijske i političke odluke, ili je radio nepristrasno i u skladu s nadležnostima, te koje odluke smatra da su bile politički instruisane. Guči je odgovorio da je za njega najveći prioritet ustavna žalba zbog povrede ljudskih prava i istakao da sudija Ustavnog suda mora biti kompletan pravnik koji mora odlučivati po Ustavu, zakonu i međunarodnim pravnim aktima.

Podsjetimo, mediji su ranije objavili da je protiv Gučija pokrenut postupak jer je navodno nelegalno tokom ljeta trošio struju u svojoj porodičnoj kući. On je objasnio da je renovirao kuću i da nije bilo nikakvih namjera za nezakonite radnje, već je jedna utičnica bila izmještena zbog radova. Rekao je da smatra da neko želi da ga sabotira u izboru za sudiju, a da je krivična prijava protiv njega odbačena i protiv njega se ne vodi nikakav postupak.

 

“ Ti koji žele da me sabotiraju angažovali su jedno ili više lica da idu od suda do suda, ne bi li našli gdje sam prekršio pravo. Našli su neku odbačenu prijavu u Kotoru, što me je iznenadilo. Mogli su se popeti do Cetinja i u Državnom arhivu naći da je moj djed bio osnivač OZNE. Ako su mislili da su time željeli da nanesu štetu meni i mojoj porodici, reći ću da ja dolazim iz radničke porodice. Moj otac je bio vodoinstalater, moja braća su najbolji u svom zanatu, rade od jutra do mraka. Ugled moje porodice ne može da se dovede u pitanje. Vi odlučite da li će ovakva podmetanja, koja pokušavaju da mi se smjeste, uzeti u obzir za izbor „, istakao je Guči.

Poslanica Jovanka Laličić iz DPS-a pitala je Gučija koji su mu motivi da se prijavi s obzirom na to da Ustavni sud ima dosta zaostalog posla, na šta je on odgovorio da mu je izazov da bude sudija Ustavnog suda jer je to veliki izazov za svakog pravnika.“

Na mene ne bi mogao niko da utiče prilikom donošenja odluka, ja sam već bio sudija, a sudija samostalno odlučuje o svom radu. Radio sam po svim referatima, radio sam i u upravi, a sve to čini sudiju kompletnim, smatram da uživam ugled pravnog stručnjaka i to me preporučuje za sudiju „,odgovorio je Guči, ističući da ni u kom slučaju na njega niko ne bi mogao vršiti pritisak na bilo koju odluku, kao što nije ni do sada.

izvor: DAN Online

  • 1

    Radio