SliderMN Više

Uspješno sprovedena akcija čišćenja podmorja ispred uvale Valdanos

Prej tvteuta08:50 29 Septembar 2023

Povodom Mediteranskog dana obale koji se tradicionalno obilježava 25. septembra u zemljama Sredozemlja, kao i 32 godine od proglašenja ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora iz Kotora, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, organizovali su akciju čišćenja podmorja u Parku prirode „Stari Ulcinj“, najmlađeg morskog zaštićenog područja u Crnoj Gori, na lokalitetu ispred uvale Valdanos.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom već duži niz godina povodom Mediteranskog dana obale organizuje akcije u cilju promocije, edukacije i podizanja svijesti djece, omladine, građana i turista u Crnoj Gori o značaju očuvanja naše obale i mora. Na zadovoljstvo nas koji smo dio ove ekipe danas nismo izvukli velike količine otpada što opet šalje lijepu poruku i znači da sve ove akcije koje godinama sprovodimo na neki način imaju rezultat i da vodimo više računa o našoj obali,” ispričao je Koordinator za zaštitu prirode i životne sredine, Nemanja Malovrazić ispred Javnog preduzećeg za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ove godine je nastavilo sjajnu saradnju sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, te su se zajednički potrudili da septembar bude aktivan mjesec ispunjen aktivnostima kojima se, između ostalog, obilježava godišnjica proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Saradnja sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je tradicionalno dobra i siguran sam da će se nastaviti i u budućnosti. Ono što posebno raduje jeste saradnja institucija i javnih preduzeća, gdje smo pokazali da ako se svi udružimo to zaista može da da neke konkretne rezultate, ne samo kada su u pitanju zaštićena područja na kopnu, već i na moru,” kazao je predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Marko Vujović.

Veliku podršku ovoj manifestaciji pružili su i članovi Udruženja profesionalnih ribara Ulcinja, koji najbolje znaju ove morske predjele i tokom cijele godine se staraju o njihovoj dobrobiti.

“Za nepunu godinu dana vidimo da je mnogo manje smeća nego prethodne godine i vidimo da se svijest građana i turista, ali i nas ribara koji smo stalno na moru dosta mijenja,” saopštio je predsjednik udruženja profesionalnih ribara Ulcinj, Ivo Knežević. 

Ovo je kulminacija niza aktivnosti koje je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore preduzelo u susret Mediteranskom danu obale tokom kojih su obišli sve osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, distribuirali promotivno edukativni materijal o temama koje se tiču crnogorske obale, biodiverziteta, živog svijeta podmorja sa ciljem da edukuju djecu školskog uzrasta o važnosti očuvanja prirodnih resursa na našoj obali.

  • 1

    Radio