SliderMN Više

Uspješna sezona za Parking servis, uskoro nova parking mjesta, u funkciji i „oko sokolovo“

Prej tvteuta09:46 8 Septembar 2023

U Javnom preduzeću „Parking servis“ ovih dana sumiraju rezultate i učinjeno tokom sezone, koja je donijela dosta prihoda, ali i dosta problema.

Uprkos tome što su ovom preduzeću u toku ovogodišnje sezone oduzete dvije važne parking lokacije, ona na prostoru bivšeg hotela „Jadran“ i na velikoj skeli na Maloj plaži, prihodi su se uvećali u odnosu na 2022., ali ono što se nije promijenilo jeste loša saobraćajna kultura vozača, kako domaćih tako i gostiju.

“ Možemo reći da je za nama još jedna uspješna turistička sezona, a što se tiče problema, oni su tradicionalni. Najveći problem je nedostatak parkinga i vjerujem da će se za to, kao što je najavljeno od strane predsjednika Opštine Ulcinj, posvetiti veća pažnja. Imamo i probleme sa saobraćajnim bontom i ta kultura kada je u pitanju korišćenje parking prostora, ali je evidentno poboljšanje i u tom dijelu. Uzurpacija parking prostora za invalide, zauzimanje dva parking mjesta, nenamjensko korišćenje parking prostora pravnih lica, to su neki od najčešćih problema „, ocijenio je direktor „Parking servisa“, Amil Grbović.

A kako bi se održavao saobraćajni red u gradu, potrebno je  i više ljudstva. Grbović smatra da je nedostatak Komunalnih policajaca jedan od razloga zbog kojih određeni problemi u saobraćajnoj kulturi nijesu riješeni na adekvatan način.

“ Mi smo imali to u vidu i nismo mogli očekivati s njihove strane neki dosledan i efikasan rad, ali uzimajući sve to u obzir, dali su maksimalan doprinos i generalno smo zadovoljni saradnjom sa njima“, dodaje Grbović

A ono što raduje direktora „Parking servisa“ jesu finansije, povećani su prihodi, i značajno smanjeni rashodi, što daje vjetar u leđa upravi da nastavi sa zacrtanim planovima za tekuću godinu.

„U periodu od januara do jula tekuće godine ostvarili smo prihode od 266.610 eura, i to je rast od nekih 9 hiljada eura, ili 3.52%. Prošle godine smo upravljali sa dva najveća parkirališta, kod Jadrana i na skeli kod Starog grada, ali smo uprkos oduzimanju te dvije lokacije ostvarili rast prihoda. Smanjili smo i rashode, za prvih 7 mjeseci ove godine zabilježili smo 212.300 eura rashoda i oni su smanjeni  za nekih 11% u odnosu na lani, i to je odličan rezultat obzirom na povećanje troškova u odnosu na prethodnu godinu“, tvrdi Grbović.

Da Ulcinju nedostaje parking prostora, pokazuje se iz dana u dan.

Grbović

Obećanje koje je dala Opština Ulcinj da bi se do kraja godine mogla izgraditi nova garaža nadomak Starog grada blizu je ispunjenja. Naime, u maju su započete pripremne radnje za početak izgradnje prve podzemne garaže u Ulcinju pod zidinama Starog grada. Krajem septembra izvršiće se i arheološka istraživanja nakon kojih će se dobiti jasna slika podzemnih struktura.U planu je i izgradnja novog parking prostora iza zgrade opštine, gdje je planirano stotinjak novih parking mjesta.

„Dostupnost parking mjesta će biti poboljšana. Kada je u pitanju parking prostor kod Starog grada, pri kraju je prva faza, završili smo geološka ispitivanja i krajem mjeseca počinju i arheološka istraživanja. Nakon toga slijedi druga faza koja će biti usmjerena na raspisivanje tendera za glavni projekat a nadam se da će uslijediti i povraćaj, odnosno dodjela tog zemljišta Opštini Ulcinj od strane Vlade, da bi se ostvario opšti interes. Ja vjerujem kada je u pitanju oblast parkiranja da idemo u dobrom pravcu i da više neće biti izazov pronaći  slobodno parking mjesto, i sa svime što je najavljeno vjerujem da ćemo ostvariti i taj cilj“, zaključuje Grbović.

idejno rješenje za garažu pod Starim gradom

Posljednjih dana na ulicama grada moglo se primijetiti novo vozilo „Parking servisa“, takozvano „oko sokolovo“, koje je već u upotrebi u Glavnom gradu. Ono za sada još uvijek nije stavljeno u punu službu, ali se očekuje da će i taj sistem kontrole parkinga ubrzo proraditi, što će, kako Grbović tvrdi – umnogome olakšati posao zaposlenima u tom preduzeću, ali i samim vozačima.

„Radi se o tome da smo uz pomoć Opštine Ulcinj koja je finansirala ovaj projekat imali za cilj ubrzavanje procesa rada. Ovim vozilom trenutno upravlja Parking servis, dok se ne izmijene neke zakonske odredbe… Olakšaćemo posao kontrolorima, poboljšati evidenciju kontrole i unaprijedićemo i modernizovati naše usluge. Vozilo će prolaskom kroz ulicu uspjeti da za nekih petnaest minuta  ubaciti od 200-300 vozila  na akademskih 15 minuta, dok su naši kontrolori uspijevali za čitav dan da unesu tek od 500-550 vozila. Očekujemo da ćemo biti efikasniji i da će to koristiti našim korisnicima“.

„oko sokolovo“

Grbović je za kraj najavio i neke novine koje planiraju da uvedu već početkom naredne godine, a moglo bi doći i do određene korekcije cijena naplate parkinga. On je još jednom apelovao na građane da poštuju saobraćajnu kulturu i javne parking prostore ne uzurpiraju na neadekvatan način.

„Mogu da najavim da će nam u fokusu biti izrada nove aplikacije, koja će im olakšati korišćenje naših usluga. Od naredne godine stupiće na snagu i novi cjenovnik kao i izradu elaborata novih parkirališta“, kazao je Grbović za TV Teuta.

  • 1

    Radio