SliderMN Više

Uprkos povećanju penzija, ulcinjski penzioneri teško preživljavaju

Prej tvteuta15:56 20 Septembar 2022

Ulcinjski kao i mnogobrojni crnogorski penzioneri već godinama, ako ne i decenijama nadaju se povećanju minimalnih penzija, do čega je nedavno i došlo. Međutim, iako je penzija koju su crnogorski penzioneri od ovog mjeseca 253 eura za penzionere sa najmanjim primanjima, to nije dovoljno da se mjesec preživi sa najosnovnijim troškovima.

„I ovo povećanje nije kao što je bilo najavljeno, to je trebalo biti od 10,12 posto… Vidite i sami kako se isplaćuju, nego penzioneri žive svaki dan gore i gore. Uzmimo u obzir inflaciju, trebala je najmanje 20% da je veća, ali od toga ništa nema“, kaže predsjednik Udruženja penzionera Ulcinj Miraš Škrelja.

Razočarani su penzioneri davnim obećanjima, uglavnom neispunjenim, i skeptično gledaju na posljednje povećanje. Naime,  svi penzioneri sa najnižim penzijama, primiće u oktobru razliku od 1. januara, za septembar mjesec, i ona će biti isplaćena 20. oktobra u iznosu od 450 eura.

Škrelja

„Dok penzioneri ne prime tu svotu, ne vjerujem da će nam to uplatiti. Stalno nas varaju da bi uzeli taj glas od njih i na kraju im ne daju  ništa, na svaki način smo ugroženi“, tvrdi Škrelja.

Prema riječima Škrelje, prije smjene aktuelnog direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ranka Aligrudića za penzionere se izdvajala određena suma za zimnicu, boravak u lječilištima i banjama, međutim to sada nije slučaj. Što se tiče Opštine Ulcinj, penzioneri za nju ne postoje, dodaje naš sagovornik, štaviše, višegodišnji zahtjev koji su prema lokalnoj samoupravi upućivali nikada nije uzet u obzir.

“ Otkad je došao novi predsjednik fonda, nema ni pomoći za najugroženije, nema zimnice… A i naša opština nažalost ništa ne pomaže, svi su dobili po 10 hiljada iz budžeta, mi nismo dobili ništa. Nikakvu podršku nemamo od opštine, tražićemo sastanak sa predsjednikom Bajraktarijem, ako nas primi daćemo isti zahtjev kao i ranije, a mogu vam reći da su druge opštine dale placeve, ukinule komunalije, gradili zgrade za najugroženije penzionere. Kod nas ama ništa“, ocjenjuje Miraš.

U Crnoj Gori najnižu penziju prima oko 40 hiljada penzionera, dok je taj broj u Ulcinju oko hiljadu, od ukupno tri hiljade penzionera.

  • 1

    Radio