AKTUELNO Više

UPRAVA ZA VODE RASPISALA KONKURS ZA PRODAJU PIJESKA, EKOLOZI TVRDE DA IH NIJESU KONSULTOVALI

Prej tvteuta09:49 20 Oktobar 2017

Uprava za vode raspisala je Javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača za otklanjanje i kupovinu viška materijala  iz prostora desnog rukavca rijeke Bojane koji će trajati do 27. oktobra kada će se otvarati ponude. Obzirom na to da su na objavu ovog oglasa reagovali ekolozi i ribari, naša redakcija tražila je od Uprave odgovor na pitanje da li je materijal mogao eventualno biti iskorišćen za popunjavanje i prehranjivanje plaža.

„Cilj Javnog oglasa je prije svega uklanjanje materijala iz desnog rukavca kako bi se obezbijedila protočnost. Velike količine materijala koji se tu nalazi, zahtijevaju dosta angažovanja te je i cijena radova visoka. Kako se mora djelovati po prioritetima i u mjeri realnog i mogućeg sprovešće se one aktivnosti koje su neophodne a nakon toga, ukoliko bude sredstava – moguća je druga faza radova u kojoj bi se materijal mogao iskoristiti za osvježavanje plaža. Cijenimo mišljenja ekologa, ribara i svih ljudi koji dobronamjerno skreću pažnju na potencijalne probleme, cijenimo njihovu konkretnu pomoć koju smo imali tokom svih obilazaka i nadamo se da ćemo tu pomoć i dalje imati. Cilj Uprave za vode i njihov cilj se poklapaju, samo treba pronaći sredstva kako da do tog cilja dodjemo“, saopštili su iz Uprave.

 

Iz Nevladine organizacije „Zeleni korak“  kazali su da je višak pijeska trebao biti iskorišćen na način kako se radilo i u određenim prethodnim akcijama na crnogorskom primorju, jer talasi vremenom odnose pijesak sa plaža koje su iz godine u godinu sve manje. Direktor ove NVO Dželjalj Hodžić tvrdi da ih niko iz Uprave za vode nije kontaktirao oko ovog pitanja.

„Vode iz Bojane i sa mora djeluju najviše na Adu Bojanu, i za nekoliko godina može nestati ili izmijeniti oblik, i upravo iz tog razloga pijesak sa ušća trebalo je iskoristiti i rasporediti na plaži, a ne prodavati“, tvrdi Hodžić.

  • 1

    Radio